Ten rengi ırkçılığı, Türkiye özelinde siyahilerin maruz kaldıkları ayrımcılıklar
Skin color racism, discrimination subjected to black people in Türkiye
- Tez No: 976482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERGEN ÖZÜAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Ten rengi ayrımcılığı, Afro-Türkler, Türkiye, siyahi bireyler, Kültürel ırkçılık, Discrimination, Skin Color Discrimination, Afro-Turks, Turkey, Black individuals, Cultural racism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye toplumunda azınlık statüsünde olan siyahi bireylerin, ten renkleri nedeniyle maruz kaldıkları sosyal dışlanma ve damgalamanın boyutlarını, kamusal alandaki yansımalarını, aile içi ilişkilerdeki etkilerini ve medyadaki temsillerini derinlemesine anlamak ve görünür kılmaktır. Çalışma, kaynak taraması ve mevcut verilerden hareketle gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda yerel bağlamda somut örnekler incelenerek Türkiye'de siyahilerin maruz kaldıkları hak ihlalleri somut verilerle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Literatürden elde edilen bulgulara göre Türkiye'de siyahi bireylerin karşılaştığı ayrımcılığın, Osmanlı döneminden miras kalan kölelik geçmişiyle bağlantılı olduğu ve bu tarihsel zeminin günümüzde de sosyal dışlanmanın temelini oluşturduğu görülmüştür Daha önce yapılan alan araştırmaları, siyahi bireylerin eğitim, sağlık, iş yaşamı ve kamusal alanlarda sıklıkla ten rengi temelli dışlayıcı tutumlara maruz kaldığını ortaya koymuştur. Eğitimde motivasyon kaybı ve okuldan kopuş, sağlıkta ise önyargılı hizmet pratikleri dikkat çekmektedir. Aile içi dinamiklerde beyazlaşma arzusu ve karma evlilikler, kimlik mücadelesinin sosyal düzlemdeki yansımalarını gösterirken, medya ve kültürel temsillerdeki olumsuz stereotipler ayrımcılığı derinleştirmektedir.“Arap bacı”gibi aşağılayıcı ifadeler, siyahi bireyleri marjinalleştirerek toplumsal eşitliği zedelemektedir. Kimlik tanımlarında ise kuşaklar arası farklılıklar dikkat çekmekte; yaşlılar genellikle“Arap”kimliğini benimserken genç kuşaklar kimlik arayışını daha sorgulayıcı ve bilinçli bir zeminde sürdürmektedir. Bu çalışma, siyahi bireylerin yaşadığı bütün bu problemlerle ilgili literatüre dayanan derinlemesine bir analiz içermektedir.
Özet (Çeviri)
Interdisciplinary Human Rights Department Master Of Arts in Human Rights With Thesis Programme Thesis Advisor: Doç. Dr. Bergen Coşkun Özüaydın Maltepe University Graduate School, 2025 The primary objective of this research is to deeply understand and make visible the extent of social exclusion and stigma faced by Black individuals, a minority in Turkish society, due to their skin color, its reflections in the public sphere, its impact on family relationships, and its media representation. The study was conducted using a literature review and existing data. Concrete examples were examined within the local context to provide concrete evidence demonstrating the rights violations faced by Black individuals in Turkey. According to the findings obtained from the literature, the discrimination faced by Black individuals in Turkey is associated with the legacy of slavery inherited from the Ottoman period, and this historical ground continues to form the basis of social exclusion today. Previous field studies have revealed that Black individuals are frequently subjected to color-based exclusionary attitudes in education, healthcare, working life, and public spaces.In education, motivational decline and disengagement from school, as well as biased healthcare practices, are noteworthy. In family dynamics, the desire for whiteness and intermarriage demonstrate the social implications of identity struggles, while negative stereotypes in media and cultural representations deepen discrimination. Derogatory terms like“Arab sister”marginalize Black individuals, undermining social equality. Generational differences in identity definitions are striking; while older people generally embrace the“Arab”identity, younger generations pursue their identity on a more questioning and conscious basis. This study contains an in-depth analysis, based on the literature, of all these problems experienced by Black individuals."