Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ve Türk Anayasa Mahkemesi kararları ışığında seçilme hakkı
The Right to Stand for Election in the Light of the Decisions of the European Court of Human Rights and the Turkish Constitutional Court
- Tez No: 976481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMİRHAN BURAK ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Seçilme Hakkı, Siyasi Faaliyette Bulunma Hakkı, Yasama Dokunulmazlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, Anayasa hukuku, Avrupa insan hakları hukuku, Seçme ve seçilme hakkı, Right to Be Elected, Right to Engage in Political Activities, Parliamentary Immunity, European Court of Human Rights, Constitutional Court, Constitutional law, European law of human rights, Right to vote and stand for election
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
1982 Anayasası'nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 1 Nolu Ek Protokol'ün 3. maddesinde düzenlenen serbest seçim hakkına kıyasla daha geniş bir düzenleme alanına sahiptir. Sözleşme, seçilme hakkını yasama organı ve yasama faaliyeti gerçekleştiren meclislerin seçimleri ile sınırlamışken; Anayasa seçilme hakkını daha kapsamlı bir şekilde tüm seçimler için koruma altına almıştır. Anayasalarda temel hak ve hürriyetlerin geniş bir şekilde düzenlenmesi, siyasal sistemlerin tümünde demokrasinin varlığı için zorunludur. Ancak, gerçekten de demokrasiden bahsedebilmek için bu hak ve hürriyetlerin sadece anayasalarda yer alması yeterli değildir. Bu hak ve hürriyetlerin aynı zamanda etkili bir şekilde korunmaları gereklidir. Aksi durumda, bu haklar, görünürde haklar olmanın ötesine geçemeyeceği için etkin bir biçimde kullanılamayacaklardır. Demokratik rejimlerde yönetim yetkisinin kaynağı, dolayısıyla meşruiyetin temeli seçimlerdir. Bu nedenle çok partili demokrasilerde milletvekili genel seçimlerinin amacı, ilk olarak, belirli bir süre için ülkeyi hangi partinin veya partilerin yöneteceğini, diğer bir ifadeyle, hükümeti hangi partinin veya partilerin kuracağını; hangi partinin veya partilerin muhalefet olarak denetim işlevini yerine getireceğini tespit etmektir. İktidarın seçimle el değiştirmesi, demokrasinin sadece bir boyutudur. Demokrasinin asıl koruduğu değer, insan haklarıdır.“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ve Türk Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Seçilme Hakkı”başlıklı bu tez,“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk Anayasa Hukukunda Seçilme Hakkının Normatif Çerçevesi”ve“AİHM ve AYM Kararlarında Seçilme Hakkının Sınırlandırılması”başlıklı iki bölümden oluşmaktadır. Bu kapsamda, her iki mahkeme içtihatları da incelenmiş, seçilme hakkına dair hukuki ihtilaflar ve uygulamadaki eksiklikler belirlenmeye çalışılmıştır. Böylelikle, demokratik hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Tezde elde edilen bulgular ve değerlendirmeler sonucunda şu temel tespitlere ulaşılmıştır: Birincisi, AYM'nin norm denetimi kararlarında, Anayasa'nın 67. maddesinde düzenlenen seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkına ilişkin güvencelerin herhangi bir seçim türü ayrımı yapmadan tüm seçimleri kapsayacak şekilde uygulandığı görülmektedir. Buna karşın, bireysel başvuru kararlarında AYM'nin seçilme hakkının kapsamını yalnızca yasama organı seçimleriyle sınırlaması, kendi içinde tutarsızlık oluşturmakta ve hakların korunması bakımından sorunlu bir duruma yol açmaktadır. Norm denetiminde daha geniş bir kapsam benimseyen AYM'nin, bireysel başvurularda kendi yaklaşımını daraltması, Anayasa'nın tanıdığı güvenceleri tam olarak yansıtmamaktadır. İkincisi, Türkiye'de uygulanan seçim barajı, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkeleri arasında denge kurulması amacıyla benimsenmiştir. Ancak yüzde on düzeyindeki ülke barajı, Avrupa standartlarının oldukça üzerinde olması nedeniyle eleştirilmekteydi. Üçüncüsü, Seçim kampanyalarında medyaya erişim ve medyada temsil, seçilme hakkının etkin kullanımı açısından hayati öneme sahiptir. Mevcut düzenlemeler, yalnızca seçime kısa bir süre kala propagandaya ilişkin kuralları belirlemektedir. Dördüncüsü, Anayasa'nın 69. maddesinin dokuzuncu fıkrasında düzenlenen beş yıl süreyle siyasi yasak uygulaması, seçilme hakkına orantısız bir müdahale oluşturabilmektedir. Bu yasağın, kişilerin eylemleri arasında bir derecelendirme yapılmaksızın uygulanması, seçilme hakkına orantısız bir müdahaledir. Beşincisi, Anayasa'nın 76. maddesinde düzenlenen milletvekili seçilme yeterliliğine ilişkin şartlar, seçilme hakkının doğal sınırlarını oluşturmaktadır. Ancak bu maddede yer alan“affa uğramış olsalar bile”ibaresi, seçilme hakkına süresiz bir sınırlama getirme riski taşımaktadır. Altıncısı, yasama dokunulmazlığı ile seçilme hakkı arasındaki yakın ilişki, özellikle tutuklu milletvekili sorununda belirgin hale gelmiştir. Anayasa'nın 14. maddesindeki durumların dokunulmazlık kapsamı dışında tutulmasına ilişkin hüküm, AYM tarafından belirsiz ve öngörülemez bulunmuştur. Bu belirsizlik, milletvekillerinin seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının kullanılmasında önemli sınırlamalara yol açmıştır. Milletvekilleri, görevlerini yerine getirirken seçmenin iradesini temsil etmektedirler. Bu temsilin en sağlıklı şekilde gerçekleşebilmesi, seçilme hakkına yönelik her türlü müdahalenin, demokratik toplum düzeninin gerekleriyle uyumlu, orantılı ve öngörülebilir olmasına dayanır. Seçilme hakkına yönelik her müdahale, aynı zamanda seçmenlerin tercihlerine ve demokratik katılım haklarına da müdahale anlamına gelmektedir. Bu nedenle, seçilme hakkının korunması, demokratik toplumun ve hukuk devletinin sağlıklı işleyişi için vazgeçilmez bir gerekliliktir.
Özet (Çeviri)
The right to vote, to be elected, and to engage in political activities, guaranteed under Article 67 of the 1982 Constitution, has a broader scope of regulation compared to the right to free elections regulated in Article 3 of Protocol No. 1 to the European Convention on Human Rights. While the Convention limits the right to be elected to elections of legislative bodies and assemblies that perform legislative functions, the Constitution protects the right to be elected more comprehensively for all types of elections. The broad regulation of fundamental rights and freedoms in constitutions is essential for the existence of democracy in all political systems. However, for democracy to truly exist, it is not sufficient for these rights and freedoms to merely exist in constitutions. These rights and freedoms must also be effectively protected. Otherwise, these rights cannot be effectively exercised as they would remain merely apparent rights. In democratic regimes, the source of governmental authority, and therefore the foundation of legitimacy, lies in elections. For this reason, the primary purpose of general parliamentary elections in multi-party democracies is to determine which party or parties will govern the country for a specific period, in other words, which party or parties will form the government; and which party or parties will serve as opposition to fulfill the oversight function. The transfer of power through elections is only one dimension of democracy. The fundamental value that democracy protects is human rights. This thesis, titled“The Right to be Elected in Light of European Court of Human Rights Decisions and Turkish Constitutional Court Decisions”, consists of two chapters:“The Normative Framework of the Right to Be Elected in the European Convention on Human Rights and Turkish Constitutional Law”and“The Limitation of the Right to Be Elected in ECtHR and Constitutional Court Decisions.”Within this scope, the jurisprudence of both courts has been examined, and legal disputes and practical deficiencies regarding the right to be elected have been identified. Thus, the aim is to contribute to strengthening the principle of democratic rule of law. As a result of the findings and evaluations obtained in the thesis, the following main determinations have been reached: First, in the Constitutional Court's norm review decisions, it is observed that the guarantees regarding the right to vote, be elected, and engage in political activities regulated in Article 67 of the Constitution are applied to cover all elections without making any distinction between election types. However, in individual application decisions, the Constitutional Court's limitation of the scope of the right to be elected only to legislative body elections creates internal inconsistency and leads to a problematic situation in terms of protecting rights. The Constitutional Court's adoption of a broader scope in norm review while narrowing its approach in individual applications does not fully reflect the guarantees provided by the Constitution. Second, the electoral threshold applied in Turkey has been adopted with the aim of establishing a balance between the principles of justice in representation and stability in governance. However, the national threshold at ten percent level was criticized for being considerably above European standards. Third, access to media and representation in media during election campaigns is of vital importance for the effective exercise of the right to be elected. Current regulations only determine rules regarding propaganda shortly before elections. Fourth, the five-year political ban application regulated in the ninth paragraph of Article 69 of the Constitution may constitute a disproportionate interference with the right to be elected. The application of this ban without making a gradation among individuals' actions constitutes a disproportionate interference with the right to be elected. Fifth, the conditions regarding eligibility for parliamentary election regulated in Article 76 of the Constitution constitute the natural limits of the right to be elected. However, the phrase“even if they have been pardoned”in this article carries the risk of imposing an indefinite limitation on the right to be elected. Sixth, the close relationship between parliamentary immunity and the right to be elected has become evident especially in the problem of imprisoned parliamentarians. The provision regarding the exclusion of situations in Article 14 of the Constitution from the scope of immunity has been found uncertain and unpredictable by the Constitutional Court. This uncertainty has led to significant limitations in the exercise of parliamentarians' rights to be elected and engage in political activities. Parliamentarians represent the will of the electorate while performing their duties. The healthiest realization of this representation depends on every intervention in the right to be elected being compatible with the requirements of democratic social order, proportionate, and predictable. Every intervention in the right to be elected also means intervention in voters' preferences and democratic participation rights. Therefore, protecting the right to be elected is an indispensable requirement for the healthy functioning of democratic society and the rule of law.