LİDAR 3B tarama teknolojisi, antropometrik ve BIA ölçüm metodları kullanılarak somatotipin tahmin edilmesi
Estimation of somatotype using LİDAR 3D scanning technology, anthropometric and BIA measurement methods
  1. Tez No: 976492
  2. Yazar: HÜMEYRA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: 3-D teknolojisi, Lazer tarama, Somatotipler, Üç boyutlu vücut tarama sistemleri, 3-D technology, Laser scanning, Somatotypes, Three dimensional body scanner system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Somatotip, bireylerin vücut yapısını endomorfi, mezomorfi ve ektomorfi bileşenleri üzerinden tanımlayan bir sınıflandırma sistemi olup; klinik beslenme, spor bilimleri ve sağlık alanlarında kişiselleştirilmiş yaklaşımlar geliştirmek için kullanılmaktadır. Bu çalışma, somatotip belirlemede manuel antropometrik ölçümler, biyoelektrik impedans analizi (BIA) ve LİDAR tabanlı 3 boyutlu (3B) vücut tarama teknolojisinin doğruluk, tutarlılık ve uygulanabilirliğini karşılaştırmayı amaçlamıştır. Araştırma, 18-65 yaş aralığında 56 kadın birey üzerinde yürütülmüştür. Heath-Carter yöntemiyle manuel ölçümler yapılmış, BIA ile vücut kompozisyonu analiz edilmiş, Revopoint Miraco Pro 3B Tarayıcı ile 3B taramalar gerçekleştirilmiştir. Bulgular, manuel ölçümler ile 3B tarama sonuçlarının yüksek uyum gösterdiğini (r=0.92; p<.01), BIA'nın ise özellikle endomorfi bileşeninde daha düşük doğruluk sağladığını ortaya koymuştur (r=0.65; p<.05). Manuel ve 3B taramalar çoğu parametrede benzer sonuçlar verse de, kalça çevresinde önemli fark bulunmuştur (p=0.001). Yöntemler arasında farklı somatotip profilleri öne çıkmıştır: BIA endomorfi değerini yüksek gösterirken, manuel ölçümlerde endomorfi-mezomorfi, 3B taramada ise daha dengeli profiller belirlenmiştir (p=0.001). Ayrıca yöntemler arasında orta düzeyde pozitif ve negatif ilişkiler saptanmıştır (r=0.555 ile -0.789). Somatotip, egzersiz alışkanlıklarıyla ilişkili bulunmuş; yaş ve kronik hastalıkla önemli ilişki gösterilmemiştir. 3B tarama teknolojisi ölçüm süresini kısaltarak ve insan hatasını azaltarak avantaj sağlamaktadır. Sonuçlar, 3B taramanın somatotip sınıflandırmasında bireyselleştirilmiş sağlık stratejileri için etkili bir yöntem olabileceğini ve profesyonel uygulamalarda tercih edilebilirliğini artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Somatotype is a classification system that defines individuals' body composition through the components of endomorphy, mesomorphy, and ectomorphy, and it is used to develop personalized approaches in clinical nutrition, sports sciences, and health-related fields. This study aimed to compare the accuracy, consistency, and applicability of manual anthropometric measurements, bioelectrical impedance analysis (BIA), and LiDAR-based three-dimensional (3D) body scanning technology in somatotype determination. The research was conducted on 56 women aged between 18 and 65 years. Manual measurements were performed using the Heath-Carter method, body composition was analyzed with BIA, and 3D scans were obtained with the Revopoint Miraco Pro 3D Scanner. The findings revealed a strong agreement between manual measurements and 3D scanning results (r=0.92; p<.01), while BIA showed lower accuracy, particularly in the endomorphy component (r=0.65; p<.05). Although manual and 3D scanning yielded similar results in most parameters, a significant difference was observed in hip circumference (p=0.001). Different somatotype profiles emerged across methods: BIA tended to overestimate endomorphy, manual measurements indicated an endomorph-mesomorph dominance, while 3D scanning produced more balanced profiles (p=0.001). Moreover, moderate positive and negative correlations were found among the methods (r=0.555 to -0.789). Somatotype was associated with exercise habits but showed no significant relationship with age or chronic disease. 3D scanning technology offers advantages by reducing measurement time and minimizing human error. The results suggest that 3D scanning can be an effective method in somatotype classification for personalized health strategies and may increase its preference in professional practice.