Çalışan ve çalışmayan üniversite öğrencilerinin eğitim sürecindeki sorunları ve sosyal hizmet: Destek hizmetlerinin etkililiği ve erişebilirliği
Educational challenges of working and non-working university students and social work: The effectiveness and accessibility of support services
  1. Tez No: 976491
  2. Yazar: ZEHRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, çalışan öğrenci, eğitim süreci, sosyal hizmet, destek hizmetleri, University students, student employment, educational process, social work, support services
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite eğitimi sürecinde çalışan ve çalışmayan öğrencilerin psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarını inceleyerek sosyal hizmetlere erişim açısından değerlendirmeyi amaçlamıştır. Son yıllarda yaygınlaşan esnek işgücü piyasaları da öğrencilerin işgücüne katılımını artırmıştır. Araştırmada İstanbul'da bir üniversitede öğrenim gören 20 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşme formları eşliğinde görüşmeler yapılmıştır. Çalışma, nitel yöntem ve fenomenolojik desen çerçevesinde yürütülmüş; veriler tematik analizle değerlendirilmiştir. Bulgular, her iki grubun farklı baskı ve beklentilerle karşılaştığını, sosyal hizmet desteklerinden yararlanma konusunda ise sınırlı olanaklara sahip olduklarını göstermektedir. Çalışan öğrenciler yoğun iş saatleri, düşük ücret ve akademik kaygılarla baş etmeye çalışırken; çalışmayan öğrenciler ekonomik bağımlılık, aile baskısı ve gelecek kaygısı yaşamaktadır. Sosyal hizmet desteklerine erişimdeki güçlükler ise öğrencilerin eğitim süreçlerini ve psiko sosyal iyi oluşunu olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle destekleyici sosyal hizmet uygulamalarının geliştirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the psychosocial and economic problems of working and non-working university students and to evaluate these issues in terms of access to social services. In recent years, the expansion of flexible labor markets has increased students' participation in the workforce. The research was conducted with 20 students studying at a university in Istanbul through semi-structured interview forms. The study was carried out within the framework of a qualitative method and a phenomenological design, and the data were analyzed using thematic analysis. The findings indicate that both groups face different pressures and expectations, yet have limited opportunities to benefit from social service supports. Working students struggle with long working hours, low wages, and academic concerns, while non-working students experience economic dependency, family pressure, and anxiety about the future. Difficulties in accessing social service supports negatively affect students' educational processes and psychosocial well-being. Therefore, it is considered essential to develop supportive social service interventions.