Manisa il merkezinde görev yapan lise öğretmenlerinin bilişsel esneklik ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi
Determination of cognitive flexibility and physical activity levels of high school teachers working in manisa province center
- Tez No: 976504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Fiziksel aktivite, Lise öğretmenleri, Okul hemşireliği, Okul sağlık servisleri, Cognitive flexibility, Physical activity, High schools teachers, School nursing, School health services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Manisa il merkezinde görev yapan lise öğretmenlerinin bilişsel esneklik ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın alanı Manisa il merkezidir. Çalışma evreni ise 2023–2024 Öğretim Yılında Manisa il merkezinde yer alan liselerde görev yapan 1440 öğretmenden oluşmaktadır (N=1440). Bilinen evren büyüklüğü, beklenen prevalans %50 ve 0,04 yanılma payı, desen etkisi 1,0 alınarak güven aralığı %95 olarak en küçük örneklem büyüklüğü 424 hesaplanmıştır. Kasım - Aralık 2024 tarihleri arasında seçilen liselerde görev yapan ve gönüllü olan 440 öğretmene ulaşılmıştır (n=440). Araştırmada veriler üç adet veri toplama aracı ile yüz yüze ve çevrimiçi toplanmıştır. Kullanılan veri toplama araçları;“Öğretmen Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Bilişsel Esneklik Ölçeği”ve“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi”dir. Etik Kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kapsamında, sayı ve yüzde dağılımı ile birlikte ortalama, standart sapma ve ortanca değerleri hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği analiz edildikten sonra, bu duruma uygun olarak parametrik test yöntemleri tercih edilmiştir. Öğretmenlerin bilişsel esneklik düzeyleri yüksek düzeyde bir eğilim göstermektedir (Bilişsel Esneklik Ölçeği puan ortalaması 56,69±7,30, Min: 28 Maks: 72). Araştırmaya katılan öğretmenlerin Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi puanları üzerinden değerlendirildiğinde; %36,4'ü inaktif, %26,1'i minimal aktif, %33'ü yeterince aktif bulunmuştur. Öğretmenlerin fiziksel aktivite şiddeti arttıkça, bilişsel esneklik düzeylerinin arttığı saptanmıştır (r= 0,149; p<0,05). Öğretmenlerin fiziksel aktiviteye katılımını teşvik edici okul temelli programlar geliştirilmesi önerilmektedir
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the cognitive flexibility and physical activity levels of high school teachers working in the city center of Manisa and to examine the relationship between them. The research was designed as a descriptive study using a relational screening model. The study area was the city center of Manisa. The study population consisted of 1,440 high school teachers working in the city center of Manisa during the 2023–2024 academic year (N = 1,440). The minimum sample size was calculated as 424, based on a known population size, an expected prevalence of 50%, a standard error of 0,04, a design effect of 1,0, and a 95% confidence interval. Between November and December 2024, a total of 440 volunteer teachers from selected high schools were reached (n = 440). Data were collected both face-to-face and online using three data collection tools: the“Teacher Introductory Information Form,”the“Cognitive Flexibility Scale,”and the“International Physical Activity Questionnaire.”Ethics Committee approval and institutional permissions were obtained prior to data collection. As part of the descriptive statistics, mean, standard deviation, and median values were calculated along with frequencies and percentages. Based on tests for normality, either parametric or non-parametric methods were employed. Teachers' cognitive flexibility levels show a high level tendency (mean score on the Cognitive Flexibility Scale: 56,69 ± 7,30; Min: 28, Max: 72). According to the results of the International Physical Activity Questionnaire, 36,4% of the participants were inactive, 26,1% were minimally active, and 33% were sufficiently active. A statistically significant positive correlation was found as the intensity of physical activity increased, so did teachers' cognitive flexibility levels (r = 0,149; p < 0,05). It is recommended that school-based programs be developed to encourage teachers' participation in physical activity.