İdrar elektrolitlerinin klinik pratikte kullanımının araştırılması
Investigation of the use of urinary electrolytes in clinical practice
- Tez No: 976518
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İdrar elektrolitleri, hiponatremi, hipernatremi, hipokalemi, hi-perkalemi, metabolik asidoz, metabolik alkaloz, Urinary electrolytes, hyponatremia, hypernatremia, hypokalemia, hyperkalemia, metabolic acidosis, metabolic alkalosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada hekimlerin idrar elektrolitlerini klinik pratikte kullanıp kullan-madığını araştırmak ve idrar elektrolitleri hakkında farkındalık oluşturarak kullanımını yay-gınlaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hekimler arasında anket çalışması yapılarak verilen cevaplar analiz edildi. Çalışmaya dahil edilen hekimlerin verileri, Google Forma kaydedildi. Standart çalış-ma veri giriş formu oluşturuldu. Hekimlerin anket formlarından elde edilen branş, çalıştığı kurum, hastane yatak sayısı, uzmanlık aldığı kurum, ne sıklıkla elektrolit, asit-baz bozuklu-ğu hastası ile karşılaştıkları, bulunduğu kurumda çalışılan idrar elektrolitleri, idrar elektrolit-lerinin klinik kullanımdaki sıklığı öğrenildi. Bulgular: Çalışmada toplam 174 hekimin anket formu değerlendirilmiştir. Çalışma-ya katılan hekimlerin %51,7'sinin (n=90) branşı iç hastalıkları idi. Hekimlerin %64,9'u (n=113) uzmanlık eğitimini eğitim ve araştırma hastanesinde almıştı. Katılımcıların %69,5'i (n=121) eğitim ve araştırma hastanesinde çalışmaktaydı ve %70,6'sının (n=123) çalıştığı hastane 500'den fazla yataklıydı. Çalışmaya katılan hekimlerin bir ayda karşılaştığı hiponatremili hasta sayısı %32,1'inin (n=56) 5-10 arasında; hipopotasemili hasta sayısı %32,8'inin (n=57) 5'ten az; hiperpotasemili hasta sayısı %27,5'inin (n=48) 11-20 arasında; asit-baz bozukluğu olan has-ta sayısı %35'inin 30'dan fazla idi. Sonuç: Bu çalışma, farklı branşlarda ve çeşitli kurumlarda görev yapan hekimlerin elektrolit bozukluklarının tanı ve tedavisinde idrar elektrolitlerini ve ilgili tetkikleri kullanma alışkanlıklarını ortaya koymuştur. Bulgularımıza göre, test isteme sıklıkları branşlar arasında belirgin farklılık göstermekte, özellikle iç hastalıkları uzmanlarının bu testleri diğer branş hekimlerine göre daha sık kullandığı görülmektedir. Buna karşılık, hastane büyüklüğü, ya-tak kapasitesi ya da eğitim alınan kurum gibi faktörlerin test isteme sıklığı üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı saptanmıştır. Yalnızca hipopotasemili hastalarda 24 saatlik idrarda potasyum tetkikinin, daha küçük ölçekli hastanelerde daha az istendiği belirlenmiştir. Bu bulgular, test kullanımındaki farklılıkların daha çok hekimlerin klinik eğitimi ve branş prati-ği ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aims to investigate whether physicians use urine electrolytes in clinical practice and to raise awareness about urine electrolytes in order to promote their use. Materials and Methods: A survey was conducted among physicians, and the responses were analyzed. The data from the physicians included in the study were recorded in Google Forms. A standard working data entry form was created. The following information was obtained from the physicians' survey forms: specialty, institution where they work, number of hospital beds, institution where they received their specialty training, frequency of encountering patients with electrolyte, acid-base disorders, urine electrolytes used at their institution, and frequency of clinical use of urine electrolytes. Results: A total of 174 physicians' survey forms were evaluated in the study. The specialty of 51,7% (n=90) of the physicians participating in the study was inter-nal medicine. 64,9% (n=113) of the physicians had received their specialty training at a teaching and research hospital. 69,5% of participants (n=121) worked at a teac-hing and research hospital, and 70,6% (n=123) worked at a hospital with more than 500 beds. The number of patients with hyponatremia encountered by physicians partici-pating in the study in one month was between 5 and 10 for 32,1% (n=56) encounte-red 5-10 patients with hyponatremia per month; 32,8% (n=57) encountered fewer than 5 patients with hypokalemia; 27,5% (n=48) encountered 11-20 patients with hyperkalemia; and 35% encountered more than 30 patients with acid-base disorders. Conclusion: This study has revealed the habits of physicians working in dif-ferent specialties and various institutions regarding the use of urine electrolytes and related tests in the diagnosis and treatment of electrolyte disorders. According to our findings, the frequency of requesting tests showed significant differences between specialties, with internal medicine specialists using these tests more frequently than physicians in other specialties. In contrast, factors such as hospital size, bed capacity, or the institution where training was received were found to have no significant ef-fect on the frequency of requesting tests. Only in patients with hypokalemia was it determined that 24-hour urinary potassium testing was requested less frequently in smaller hospitals. These findings suggest that differences in test usage are more rela-ted to physicians' clinical training and specialty practice.