Spontan abortus ile obezite ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the association between obesity and spontaneous abortion
  1. Tez No: 976588
  2. Yazar: ESRA DOĞRULUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Spontan abortus, obezite, APRI, hemogram parametreleri, Spontaneous abortion, obesity, APRI, hematological parameters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
SPONTAN ABORTUS İLE OBEZİTE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Obezitenin tek başına inflamasyona sebep olarak olumsuz gebelik sonuçlarına yol açtığı birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmamızda spontan düşük yapan gebelerde obezite sıklığının değerlendirilerek hematolojik, biyokimyasal ve inflamatuar belirteçler arasındaki ilişki durumunun araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 01.01.2023–31.12.2024 tarihleri arasında başvuran ve gebelik haftası 20. gebelik haftasından önce sonlanan toplam 432 spontan abortus olgusu incelenmiştir. Hastalar normal kilolu (VKİ 18,5-24,9 kg/m2), fazla kilolu (VKİ 25-29,9 kg/m2) ve obez (≥30 kg/m2) olarak gruplandırıldı. Hastaların demografik ve obstetrik öykü parametreleri (yaş, gravida, parite, yaşayan çocuk sayısı, abortus sayısı), boy, kilo, vücut kitle indeksi, rutin gebe takibinde bakılan hemogram parametreleri, ortalama trombosit hacmi(MPV),trombosit dağılım genişliği(PDW), nötrofil/lenfosit oranı(NLR), eritrosit dağılım genişliği(RDW), trombosit/lenfosit oranı (PLR), monosit/lenfosit oranı(MLR), fibrinojen düzeyi, rutin biyokimyasal parametreleri (açlık glukozu, ALT,AST, BUN, kreatinin), APRI (AST/Platelet Ratio İndex) ve MPVPCR(MPV/PLT ratio) skorları üç grup arasında karşılaştırılmış ve istatistiksel analizlerde p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastalar 175 normal kilolu (Grup1), 163 fazla kilolu (Grup2) ve 94 obez (Grup3) olmak üzere 3 grupta incelendi. Gruplar arasında demografik veriler incelendiğinde; VKİ değeri arttıkça gravida, parite ve yaşayan çocuk sayısının daha yüksek olduğu gözlendi. Hemogram parametleri açısından istatistiksel anlamlı fark gözlenmemiştir. Obez grupta glukoz düzeyi normal kilolu bireylere göre daha yüksek bulunmuştur. Bu durum, obezitenin erken gebelik döneminde insülin direnci, oksidatif stres ve endotel disfonksiyonu gibi metabolik bozukluklar aracılığıyla uteroplasental dolaşımı olumsuz etkileyebileceği hipotezini desteklemektedir. Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, fibrinojen düzeyleri ve inflamatuar belirteçler değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Obezite spontan abortus gelişiminde doğrudan değil, metabolik süreçler aracılığıyla dolaylı bir rol oynamaktadır. Obeziteye bağlı inflamatuvar yükün sistemik hematolojik göstergelerde anlamlı bir farklılaşmaya yol açmaması, inflamasyonun abortus patogenezindeki etkisinin tek başına belirleyici olmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE ASSOCIATION BETWEEN OBESITY AND SPONTANEOUS ABORTION Objective: Obesity has been shown in numerous studies to independently lead to adverse pregnancy outcomes by causing inflammation. In this study, we aimed to evaluate the prevalence of obesity in pregnant women who experienced spontaneous miscarriage and investigate the relationship between hematological, biochemical, and inflammatory markers. Materials and Methods: This study included a total of 432 cases of spontaneous abortion that occurred before the 20th week of gestation, who presented to the Obstetrics and Gynecology Clinic of the University of Health Sciences Adana City Training and Research Hospital between 01.01.2023 and 31.12.2024. Patients were grouped as normal weight (BMI 18.5–24.9 kg/m²), overweight (BMI 25–29.9 kg/m²), and obese (≥30 kg/m²). Demographic and obstetric history parameters (age, gravida, parity, number of living children, number of abortions), height, weight, body mass index, routine antenatal hemogram parameters, mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), red cell distribution width (RDW), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), fibrinogen levels, routine biochemical parameters (fasting glucose, ALT, AST, BUN, creatinine), APRI (AST/Platelet Ratio Index), and MPVPCR (MPV/Platelet ratio) scores were compared among the three groups. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The patients were divided into three groups: 175 normal weight (Group 1), 163 overweight (Group 2), and 94 obese (Group 3). When demographic data were evaluated, it was observed that as BMI increased, gravida, parity, and the number of living children were also higher. No statistically significant differences were found in hemogram parameters among the groups. Glucose levels were found to be higher in the obese group compared to normal-weight individuals. This finding supports the hypothesis that obesity may adversely affect uteroplacental circulation in early pregnancy through metabolic disorders such as insulin resistance, oxidative stress, and endothelial dysfunction. No significant differences were found among the groups in terms of liver and kidney function tests, fibrinogen levels, and inflammatory markers (p>0.05). Conclusion: Obesity plays an indirect role in the development of spontaneous abortion through metabolic processes rather than being a direct cause. The absence of significant changes in systemic hematological indicators of inflammation associated with obesity suggests that inflammation alone is not a decisive factor in the pathogenesis of abortion.