Üçüncü basamak bir sağlık kuruluşunun yoğun bakım ünitesindeki hastaların epidemiyolojik özelliklerinin incelenmesi
An investigation of the epidemiological characteristics of patients in the intensive care unit of a tertiary healthcare facility, department of internal medicine thesis
- Tez No: 976604
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR DÜZEN OFLAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, sepsis, GİS kanaması, mortalite, demografik özellikler, Sistematik sapma-epidemiyoloji, Intensive care unit, sepsis, gastrointestinal bleeding, mortality, demographic characteristics, Bias-epidemiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2022–2023 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi İç Hastalıkları Anabilim Dalı YBÜ'ye yatırılan hastaların demografik özelliklerini, yatış sürelerini ve yatış nedenlerinin tedavi süreci üzerindeki etkilerini incelemektir. Ayrıca, hastaların yoğun bakımda geçirdiği süre ve mortalite oranlarını analiz ederek, klinik yönetim için risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Çalışma, 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi İç Hastalıkları Anabilim Dalı YBÜ'ye yatırılan 641 hasta üzerinde retrospektif bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Hasta verileri yaş, cinsiyet, yatış süresi, yatış nedeni, geliş şekli (poliklinik, acil, servis, YBU), çıkış şekli (taburcu, exitus, servis), yatış zamanı, yattığı bölüm ve tedavi süreçlerini içermektedir. Bu veriler kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmaya alınan 641 hastanın yaş ortalaması 61,2 yıl, medyan yaşı ise 65 olarak bulunmuştur. Hastaların %54,8'i erkek, %45,2'si kadındır. Ortalama yoğun bakım yatış süresi 5,7 gün, medyan yatış süresi ise 3 gündür. En sık görülen yatış nedeni gastrointestinal sistem (GİS) kanaması (%16,5) olmuştur. Sepsis oranı %9,7, palyatif bakım gereksinimi ise %7,5 olarak saptanmıştır. MODS (%4,7), diyabetik ketoasidoz (%4,2), bilinç bulanıklığı (%3,9) ve desaturasyon (%3,9) gibi klinik durumlar da belirgin oranlarda gözlemlenmiştir. Mevsimsel yatış oranlarına bakıldığında en yüksek yatış oranı sonbahar ayında (%28,1), en düşük yatış oranı ise kış ayında (%19,8) tespit edilmiştir. Hastaların geliş şekilleri incelendiğinde, %60,2'sinin acil servisten geldiği, %35,1'inin hastane servislerinden transfer olduğu görülmüştür. Onkoloji hastalarının yoğun bakıma yatış oranı ise %31,7 ile en yüksek olarak bulunmuştur. Çalışmamız, Van ilindeki yoğun bakım ünitesine yatırılan hastaların demografik profili ve klinik durumları hakkında önemli veriler sunmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğu ileri yaşta ve erkeklerden oluşmaktadır ve yoğun bakım yatış süreleri genellikle kısadır. En sık görülen yatış nedenleri GİS kanaması ve sepsis gibi ciddi klinik tablolar olup, bu hastalar için tedavi süreçlerinin etkili yönetimi gerekmektedir. Yoğun bakım hastalarının tedavi süreçlerine etki eden risk faktörleri ve demografik özelliklerin daha ayrıntılı olarak analiz edilmesi, gelecekteki sağlık politikalarına yön verebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the demographic characteristics, length of stay, and the effects of admission diagnoses on the treatment process of patients admitted to the Intensive Care Unit (ICU) of the Department of Internal Medicine at Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center between 2022 and 2023. Furthermore, by analyzing ICU length of stay and mortality rates, the study seeks to identify potential risk factors to inform and enhance clinical management strategies. This retrospective study was conducted on 641 patients who were admitted to the ICU of the Department of Internal Medicine at Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center between January 1, 2022, and December 31, 2022. Patient data, including age, gender, length of stay, reasons for admission, mode of admission (outpatient clinic, emergency, ward, ICU), discharge status (discharged, exitus, ward), admission time, the department where they were treated, and treatment processes, were collected and subjected to statistical analysis. The mean age of the 641 patients included in the study was 61.2 years, with a median age of 65. Of the patients, 54.8% were male, and 45.2% were female. The average ICU stay was 5.7 days, with a median stay of 3 days. The most common reason for admission was gastrointestinal system (GI) bleeding (16.5%), followed by sepsis (9.7%) and the need for palliative care (7.5%). Clinical conditions such as Multiple Organ Dysfunction Syndrome (MODS, 4.7%), diabetic ketoacidosis (4.2%), altered consciousness (3.9%), and desaturation (3.9%) were also observed in significant proportions. Regarding seasonal admission rates, the highest admission rate was observed in autumn (28.1%), while the lowest was in winter (19.8%). When examining the mode of admission, 60.2% of the patients were transferred from the emergency department, and 35.1% were transferred from hospital wards. Oncology patients had the highest ICU admission rate, at 31.7%. This study provides valuable data regarding the demographic profile and clinical conditions of patients admitted to the ICU in Van province. The majority of the patients are elderly, with a predominance of males, and the ICU stay duration is typically short. The most common reasons for admission are serious clinical conditions such as GI bleeding and sepsis, requiring effective management of the treatment process. A more detailed analysis of the risk factors and demographic characteristics affecting ICU patients' treatment processes can inform future health policies.