Hemodiyaliz hastalarının nötrofil/lenfosit oranı, diyet inflamatuvar indeksi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between neutrophil/lymphocyte ratio, dietary inflammatory index, and quality of life in hemodialysis patients
- Tez No: 976605
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyet inflamatuvar indeksi, Dietary inflammatory index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik inflamasyon, hemodiyaliz hastalarında yaygın olarak gözlenen bir durumdur ve beraberinde gelen komorbiditelerin ilerlemesinde ve yaşam kalitesinin bozulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Nötrofil-lenfosit oranı (NLO) gibi sistemik inflamasyon belirteçleri ile Diyet İnflamatuvar İndeksi (Dİİ) gibi diyetin inflamatuvar potansiyelini ölçen göstergelerin klinik sonuçlar ve hasta iyilik hali ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda inflamasyon markerlarını, inflamasyon skorunu, malnütrisyon durumunu, yaşam kalitesini saptamak ve bu faktörler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya tedavi gören 59 hemodiyaliz hastası dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, kan biyokimyasal parametreleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri ve yaşam kalitesi verileri toplanmıştır. Diyet İnflamatuvar İndeksi, bireylerin 3 günlük besin tüketim kaydıyla alınan diyet verileri kullanılarak hesaplanmıştır. Sistemik inflamasyon indeksi (Sİİ), nötrofil-lenfosit oranı (NLO), trombosit-lenfosit oranı (TLO) ve CRP/albümin düzeyleri değerlendirilmiştir. Yaşam kalitesi SF-36 ölçeği kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 59 hemodiyaliz hastasının yaş ortalaması 60,7 ± 13,6 yıl olup, %52,5'i erkekti. Dİİ ile serum albümin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişki (r = –0,365, p = 0,005), DII ile CRP/albümin oranı arasında ise pozitif bir ilişki saptanmıştır (r = 0,336, p = 0,010). Ayrıca, nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ile CRP/albümin oranı (r = 0,279, p = 0,034) ve trombosit/lenfosit oranı (PLR) (r= 0,609, p<0,001) arasında anlamlı pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Yaşam kalitesi açısından, DII ile SF-36 yaşam kalitesi anketinin“genel sağlık”alt boyutu arasında anlamlı negatif bir ilişki bulunmuştur (r = –0,295, p = 0,023). Ayrıca, yüksek CRP/albümin oranları,“fiziksel fonksiyon”ve“canlılık”alt boyutlarında daha düşük puanlarla ilişkilendirilmiştir (p <0,05).Bu bulgular, diyet kaynaklı inflamasyon ve sistemik inflamasyon belirteçlerinin, hemodiyaliz hastalarında hem beslenme durumu hem de yaşam kalitesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma, hemodiyaliz hastalarında diyetin inflamatuvar potansiyeli ile sistemik inflamasyon düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu inflamatuvar belirteçlerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği görülmektedir. Diyetin inflamatuvar özelliklerinin iyileştirilmesi, bu hasta grubunda inflamasyonu azaltmaya ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir hedef olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Chronic inflammation is a common condition observed in hemodialysis patients and plays a significant role in the progression of accompanying comorbidities and the deterioration of quality of life. Systemic inflammation markers such as the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and dietary inflammatory indices like the Dietary Inflammatory Index (DII), which measure the inflammatory potential of the diet, may be associated with clinical outcomes and patient well-being. The aim of this study is to determine inflammation markers, inflammatory scores, nutritional status, and quality of life in patients undergoing hemodialysis treatment, and to examine the relationships among these factors. Material and Methods: This study included 59 hemodialysis patients undergoing treatment. Sociodemographic characteristics, blood biochemical parameters, dietary habits, anthropometric measurements, and quality of life data were collected from participants. The Dietary Inflammatory Index was calculated using dietary data obtained from three-day food consumption records. Systemic inflammation was assessed using NLR, PLR (platelet-to-lymphocyte ratio), and CRP/albumin levels. Quality of life was measured using the SF-36 questionnaire. Results: The mean age of the 59 hemodialysis patients included in the study was 60.7 ± 13.6 years, and 52.5% were male. A statistically significant negative correlation was found between the Dietary Inflammatory Index (DII) and serum albumin levels (r = –0.365, p = 0.005), while a positive correlation was observed between DII and the CRP/albumin ratio (r = 0.336, p = 0.010). Additionally, the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) was positively correlated with both the CRP/albumin ratio (r = 0.279, p = 0.034) and the platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) (r = 0.609, p <0.001). Regarding quality of life, a significant negative correlation was found between DII and the“general health”subscale of the SF-36 questionnaire (r = –0.295, p = 0.023). Furthermore, higher CRP/albumin ratios were associated with lower scores in the“physical functioning”and“vitality”subscales (p <0.05). These findings suggest that diet-related inflammation and systemic inflammatory markers are associated with both nutritional status and quality of life in hemodialysis patients. Conclusion: This study demonstrates a significant relationship between dietary inflammatory potential and systemic inflammation in hemodialysis patients. Additionally, both DII and NLR were inversely associated with quality of life. Improving the dietary inflammatory profile may be an important strategy to reduce inflammation and enhance quality of life in this patient population.