The impact of macroeconomic factors on mergers and acquisitions: Banking and energy sectors
Makroekonomik faktörlerin birleşme ve satın almalar üzerindeki etkisi: Bankacılık ve enerji sektörleri
- Tez No: 976616
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDA SELİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Banka birleşmeleri, Makroekonomi, Makroekonomik faktörler, Makroekonomik seriler, Mikroekonomik değişkenler, Uluslararası stratejik birleşmeler, Şirket birleşmeleri, Bank mergers, Macroeconomy, Macroeconomic factors, Macroeconomic series, Microeconomy variables, Intenational strategical mergers, Mergers
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, bir şirketin başka bir şirket ile birleşmesi ve/veya satın alması (M&A) gibi stratejik hamlelerinin, M&A işleminin planlandığı ülkenin makroekonomik koşullarından ne kadar etkilendiği analiz edilmesi amaçlanmıştır. Diğer bir ifadeyle ülke ekonomisini ifade eden makroekonomik göstergelerin kurumsal finans üzerine etkisinin bulunması amaçlanmıştır. Çalışma 2014-2023 yıllarını kapsayan analizde, ekonomik açıdan güçlü ve gelişmişlik seviyesi yüksek ABD, Çin, Kanada, Avustralya gibi G20 ülkelerinin enerji, finans sektörlerindeki, şirket birleşmeleri ve satın alma işlem hacimleri ile ilgili ülkelerdeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) artış oranı, politika faizi, Reel Efektif Döviz Kuru, Tüketici Fiyat Endeksi gibi makroekonomik değişikliklerle arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca enerji ve finans sektörlerinin toplamını temsil eden birleşik sektör de analiz kapsamında değerlendirilmiştir. Analiz yöntemi olarak panel veri analizi kullanılmıştır. Çalışma sonunda seçilen ülkelerin ilgili dönemlerinde; GSYİH'nın enerji, finans ve enerji ve finansın toplamından oluşan birleşik sektörlerin tamamında M&A işlemlerine pozitif yönde anlamlı şekilde etkili olduğu, reel efektif döviz kurunun kısmi olarak sadece finans sektöründe pozitif yönde anlamlı şekilde etkili olduğu, TÜFE'nin ise enerji sektöründe negatif yönlü anlamlı şekilde etkilediği, politika fazinin ise tüm sektörlere karşı pozitif veya negatif etkisinin olmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Bu bağlamda çalışma, literatüre ekonomik seviyeleri yüksek kısmi G20 ülkeleri özelinde enerji ve finans sektörlerindeki M&A işlemlerinin makroekonomik göstergelerle etkileşimini panel veri analiziyle eş zamanlı olarak inceleyen ve sektörel farklılıkları ortaya koyan özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines to analyze the extent to which corporate merger and/or acquisition (M&A) decisions, among the strategic decisions of corporations, are influenced by the macroeconomic conditions of the countries in which they operate. The research seeks to measure how dependent such strategic moves are on a country's economic environment. In other words, the study investigates the impact of macroeconomic indicators, which reflect the overall economic performance of a country, on corporate finance decisions. Covering the years 2014–2023, the analysis focuses on how macroeconomic changes, such as Gross Domestic Product (GDP) growth rate, policy interest rate, Real Effective Exchange Rate (REER), and Consumer Price Index (CPI), have affected M&A transactions in the energy, finance sectors and as well as in a combined sector that represents the total of both. The study concentrates on economically strong and highly developed G20 countries, namely the United States of America, China, Canada, and Australia. Panel data analysis was employed as the methodological approach. The findings reveal that GDP has a significantly positive effect on M&A activities across all sectors energy, finance, and the combined sector. REER has a partially significant positive effect, but only in the finance sector. CPI has a significant negative effect specifically in the energy sector, while the policy interest rate does not show any statistically significant positive or negative effect across sectors. In this context, the study offers a unique contribution to the literature by simultaneously examining the interaction between macroeconomic indicators and M&A activities in the energy and finance sectors of selected high-income G20 countries through panel data analysis, while also highlighting the sectoral differences.