Finansal ve makroekonomik faktörlerin birleşme ve satın alma işlemlerine etkisi: G-20 ülkeleri üzerine bir araştırma
The effect of financial and macroeconomic factors on mergers and acquisitions: A study on G-20 countries
- Tez No: 809858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZEN AKÇAKANAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Birleşme ve Satın Alma, Finans, Panel Veri, Mergers and Acquisitions, Finance, Panel Data
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Birleşme ve satın alma, şirketlerin büyüme ve farklı sektörlere girmek amacıyla sıklıkla başvurdukları bir stratejidir. Birleşme ve satın alma faaliyeti hem ulusal hem de uluslararası şirketler arasında gerçekleşebilmektedir. Ülkelerin makroekonomik ve finansal göstergelerinin birleşme ve satın alma kararlarında belirleyici unsur olabileceği düşünülmektedir. Bu tezde, G-20 ülkelerinin makroekonomik ve finansal göstergelerinin birleşme ve satın alma işlem sayıları ile işlem değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Makroekonomik gösterge olarak; kişi başına milli gelir, döviz kuru, faiz oranı, doğrudan yabancı yatırımlar, enflasyon oranı, istihdam, borsa endeksi, kredi temerrüt takası ve demografik bilgiler kullanılmıştır. Finansal gösterge olarak ise ticari banka şube sayısı, yasal haklar endeksinin gücü, kredi derinliği bilgi endeksi, takipteki kredilerin toplam brüt kredilere oranı ve banka sermayelerinin aktiflere oranı belirlenmiştir. Makroekonomik ve finansal göstergelerin birleşme ve satın alma faaliyetlerine etkisini ölçmek için iki farklı regresyon modeli kurulmuştur. Model 1'de 2013-2020 yılları arasındaki finansal göstergeler, Model 2'de ise 1996-2020 yılları arasındaki makroekonomik göstergeler, bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Birleşme ve satın alma işlem hacminin, işlem sayısına oranı hem Model 1 hem de Model 2'de bağımlı değişken olarak belirlenmiştir. Model 1 ve Model 2 STATA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Model 1'deki ticari banka şube sayısı ve yasal haklar endeksinin birleşme ve satın alma üzerinde anlamlı ve pozitif yönde; takipteki kredilerin toplam brüt kredilere oranının ise anlamlı ve negatif yönde etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Model 2'deki değişkenlerden döviz kuru, doğrudan yabancı yatırımlar ve borsa endeksinin birleşme ve satın alma üzerinde anlamlı ve pozitif yönde; faiz oranının ise anlamlı ve negatif yönde etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mergers and acquisitions are frequently employed strategies by companies aiming to expand and enter into different sectors. Mergers and acquisitions can occur between both domestic and international companies. It is believed that the macroeconomic and financial indicators of countries can be determining factors in merger and acquisition decisions. This thesis aims to determine the impact of macroeconomic and financial indicators of G-20 countries on the number and value of merger and acquisition transactions. As macroeconomic indicators, per capita income, exchange rate, interest rate, foreign direct investments, inflation rate, employment, stock index, credit default swap, and demographic information were utilized. As financial indicators, the number of commercial bank branches, strength of the legal rights index, credit depth information index, ratio of non-performing loans to total gross loans, and ratio of bank capital to assets were determined. Two different regression models have been established to measure the impact of macroeconomic and financial indicators on mergers and acquisitions activities. In Model 1, financial indicators between 2013-2020 and in Model 2, macroeconomic indicators between 1996-2020 are used as independent variables. The ratio of the merger and acquisition transaction volume of the number of transactions is determined as the dependent variable in both Model 1 and Model 2. Model 1 and Model 2 are analyzed using the STATA program. It has been observed that the number of commercial bank branches and the legal rights index in Model 1 have a significant and positive effect on mergers and acquisitions. It also has been observed that the ratio of non-performing loans to total gross loans has a significant and negative effect on mergers and acquisitions. It has been determined that the exchange rate, foreign direct investments and stock market index, which are among the variables in Model 2, have a significant and positive effect on mergers and acquisitions. It also has been determined that the interest rate has a significant and negative effect on mergers and acquisitions.