İzole koroner arter bypass yapılan hastalarda intraoperatif sitokin filtresi kullanımının postoperatif erken dönemde inflamatuar yanıt, komplikasyonlar ve hastane yatışı üzerine etkisinin araştırılması
The investigation of the effects of intraoperative cytokine filter use on early postoperative inflammatory response, complications, and hospital stay in patients undergoing isolated coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 976663
  2. Yazar: SEVDA KURTULMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ARSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass, sitokin filtresi, inflamatuar yanıt, postoperatif komplikasyonlar, kardiyopulmoner bypass, Coronary artery bypass, cytokine filter, inflammatory response, postoperative complications, cardiopulmonary bypass
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, izole koroner arter bypass yapılan hastalarda intraoperatif sitokin filtresi kullanımının postoperatif erken dönemde inflamatuar yanıt, komplikasyonlar ve hastane yatışı üzerine etkisini retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında koroner arter hastalığı nedeniyle elektif koroner arter bypass cerrahisi uygulanan 50 hasta dahil edilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası alınan laboratuvar tetkikleri (AST, ALT, kreatinin, total bilirubin, Hgb, Hct, WBC, PLT, CRP, Prokalsitonin, Ferritin, Laktat, Troponin, Pro-BNP, IL-1, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-α, INR) ile klinik takip ve verileri karşılaştırılmıştır. Hastalar, intraoperatif sitokin filtresi (Jafron HA330 ve CytoSorb) kullanılan ve kullanılmayan olarak iki gruba ayrılmıştır. Laboratuvar sonuçları, klinik veri ve takipler incelenerek gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 50 hastanın %80'i erkek, %20'si kadındır. Hastaların ortalama yaşı 62,5 ± 8,4 yıl, ortalama BMI ise 28,4 ± 4,9 kg/m²'dir. Hastaların %42'sinde diabetes mellitus, %72'sinde hipertansiyon, %10'unda KOAH ve %12'sinde kronik böbrek yetmezliği mevcuttur. Filtre kullanılan hastalarda postoperatif entübasyon süresi (p<0.001), yoğun bakım süresi (p=0.008) ve inotrop ihtiyaçları (p=0.001) anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Ayrıca, filtre kullanılan hastalarda postoperatif CRP (p=0.012) düzeylerindeki artış, filtre kullanılmayan hastalara göre anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Her iki grupta da AST, ALT, kreatinin, hemoglobin, hematokrit, WBC ve platelet düzeylerindeki postoperatif değişiklikler benzer olup anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: İntraoperatif sitokin filtresi kullanımı, izole koroner arter bypass yapılan hastalarda postoperatif erken dönemde inflamatuar yanıtı azaltmakta ve hastane yatış süresini kısaltmaktadır. Sitokin filtreleri, özellikle pro-inflamatuar sitokinlerin seviyelerini düşürerek cerrahi sonrası inflamasyonu ve buna bağlı komplikasyonları azaltmada etkili olabilir. Sitokin filtresi kullanımı, koroner arter bypass cerrahisi uygulanan hastaların postoperatif bakımına önemli bir katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to retrospectively evaluate the effect of intraoperative cytokine filter use on postoperative early inflammatory response, complications, and hospital stay in patients undergoing isolated coronary artery bypass surgery. Materials and Methods: The study included 50 patients who underwent elective coronary artery bypass surgery for coronary artery disease between January 1, 2023, and December 31, 2023. Laboratory tests (AST, ALT, creatinine, total bilirubin, Hgb, Hct, WBC, PLT, CRP, procalcitonin, ferritin, lactate, troponin, pro-BNP, IL-1, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-α, INR) and clinical data were compared before, during, and after surgery. Patients were divided into two groups: those who received an intraoperative cytokine filter (Jafron HA330 and CytoSorb) and those who did not. Laboratory results, clinical data, and follow-ups were analyzed to assess statistical differences. Results: The study included 50 patients, 80% of whom were male and 20% were female. The average age of the patients was 62.5 ± 8.4 years, and the average BMI was 28.4 ± 4.9 kg/m². Among the patients, 42% had diabetes mellitus, 72% had hypertension, 10% had COPD, and 12% had chronic kidney disease. In the group that received cytokine filters, the duration of postoperative intubation (p<0.001), ICU stay (p=0.008), and inotropic requirements (p=0.001) were significantly lower. Additionally, the increase in postoperative CRP (p=0.012) levels were significantly lower in the filter group compared to the non-filter group. Postoperative changes in AST, ALT, creatinine, hemoglobin, hematocrit, WBC, and platelet levels were similar between the two groups and did not show significant differences. Conclusion: The use of intraoperative cytokine filters reduces the early postoperative inflammatory response and shortens the hospital stay in patients undergoing isolated coronary artery bypass surgery. Cytokine filters may effectively reduce postoperative inflammation and associated complications by lowering the levels of pro-inflammatory cytokines. The use of cytokine filters can significantly contribute to the postoperative care of patients undergoing coronary artery bypass surgery.