Rethining surveillance and counter-surveillance in the era of big data: The case of Cypherpunks
Büyük veri çağında gözetim ve karşı gözetimin yeniden düşünülmesi: Cypherpunks örneği
  1. Tez No: 976664
  2. Yazar: AHMED M. R. AL-MADHOUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR BEDİRHANOĞLU TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük veri, Gözetim, Big data, Surveillance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Büyük Veri ve gelişmiş algoritmalar çağında gözetim ve teknoloji uzmanı karşı-gözetimi arasındaki ilişkiyi yeniden ele almaktadır. Bunu, gözetime karşı koymak için temel strateji olarak teknolojiyi kullanan bir hareket olan 'Cypherpunks' örneğini inceleyerek yapmaktadır. Analiz, Byung-Chul Han tarafından dile getirilen 'bilgi rejimi'ndeki psikopolitika merceğinden yapılmaktadır. Karşı-gözetimin karmaşık ve çok yönlü bir olgu olduğunu göstermektedir. Tez, teknoloji uzmanı karşı-gözetiminin, Büyük Veri ve gelişmiş algoritmalar çağında güç ilişkilerini hem bozan hem de güçlendiren ikili bir karaktere sahip olduğunu savunmaktadır. Dahası, teknoloji uzmanı karşı-gözetiminin etkinliği, bilgi rejimiyle iç içe olduğu ölçüde sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis rethinks the relationship between surveillance and technologist countersurveillance in the era of Big Data and advanced Algorithms. It does so by studying the case of the Cypherpunks, as a movement that uses technology as the primary strategy to counter surveillance. The analysis is done through the lens of psychopolitics in the information regime as articulated by Byung-Chul Han. It demonstrates that counter-surveillance is a complex and multifaceted phenomenon. The thesis argues that technologist counter-surveillance is of a dual character,both disruptive of and reinforcing of power relations in the era of Big Data and advanced algorithms. Moreover, the efficacy of technologist counter-surveillance is limited to the extent it is intimate with the information regime.