Gebelikte sağlık uygulamaları ve sağlık okuryazarlığına etki eden faktörlerin incelenmesi
Examination of factors affecting health practices and health literacy during pregnancy
- Tez No: 976667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİCOLE ESMERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebelikte Sağlık Uygulamaları, Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği, Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği, Gebe Sağlık Okuryazarlığı, Obstetrik-hemşirelik, Pregnancy, Pregnancy Health Practices, The Health Practices in Pregnancy Questionnaire-II, The Maternal Health Literacy Inventory in Pregnancy, Pregnancy Health Literacy, Obstetrical-nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelikte sağlık uygulamaları ve sağlık okuryazarlığına etki eden faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipte olan bu çalışmanın evrenini Manisa'da bir üniversite hastanesine 2023 yılında başvuran 1250 gebe oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü evreni bilinen formül kullanılarak %95 güven aralığı, %5 standart sapma ile 294 gebe olarak belirlenmiş olup, çalışma 295 gebe ile tamamlanmıştır. Çalışmada gebelerin tanıtıcı özellikleri soru formu, Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği ve Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada gebelerin Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği toplam puan ortalaması 126,8±12,5 (min:87, maks:155) ve Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği toplam puan ortalaması 78,7±11,6'dır (min:31, maks:100). Bu araştırmada gebelerin eğitim durumu arttıkça Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği ve Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği toplam puan ortalaması artmaktadır. İsteyerek gebe kalan, bu gebeliğini sonlandırmayı düşünmeyen, bebeğinin cinsiyetini bilen ve gebelik ve doğuma yönelik bilgi alan kadınların Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği ve Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği istatistiksel anlamlı ve yüksektir. Sonuç: Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği toplam puanı ile Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the factors affecting health practices and health literacy during pregnancy. Materials and Methods: The population of this descriptive, cross-sectional study consisted of 1.250 pregnant women from a university hospital in Manisa in 2023. The study population was determined to be 294 pregnant women using the known formula, with a 95% confidence interval and a 5% standard deviation. The study was completed with 295 pregnant women. The study used a questionnaire on the descriptive characteristics of pregnant women, The Health Practices in Pregnancy Questionnaire-II and The Maternal Health Literacy Inventory in Pregnancy. Results: In this study, the total mean score of The Health Practices in Pregnancy Questionnaire-II during Pregnancy in pregnant women was 126.8±12.5 (min: 87, max: 155) and the total mean score of The Maternal Health Literacy Inventory in Pregnancy was 78.7±11.6 (min: 31, max: 100). In this study, as the educational status of pregnant women increases, the total mean score of The Health Practices in Pregnancy Questionnaire-II during pregnancy and The Maternal Health Literacy Inventory in Pregnancy during pregnancy increases. The Health Practices in Pregnancy Questionnaire-II and The Maternal Health Literacy Inventory in Pregnancy of women who became pregnant voluntarily, did not intend to terminate their pregnancy, knew the sex of their baby, and received information about pregnancy and birth were statistically significant and high. Conclusion: A moderate and positive correlation was found between the total score of The Health Practices in Pregnancy Questionnaire-II and The Maternal Health Literacy Inventory in Pregnancy.