Türk müziği viyolonsel eğitiminde transpoze uygulamalarının öğretim elemanı görüşleri doğrultusunda incelenmesi
An examination of transposition applications in Turkish music cello education based on instructor opinions
- Tez No: 976674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN ÇİFTÇİBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Music education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma kapsamında, Türk müziği viyolonsel eğitiminde transpoze icrada öğretmenlerin görüşleri alınarak uygulamada nasıl bir yol izlendiği, transpoze uygulamalarına ne zaman geçilmesinin uygun olacağı, öğrencilerin transpoze uygulamalarına geçişte yaşadıkları zorlukların belirlenmesi amaçlanmıştır. Türk müziği konservatuvarlarında görev yapan Türk müziği viyolonsel eğitimcilerinin görüşleri doğrultusunda transpoze icrada eser üzerinden örneklendirme yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle desenlenen çalışmada, durum çalışması modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu farklı Türk müziği konservatuvarlarında görev yapan yedi viyolonsel eğitmeni oluşturmaktadır. Elde edilen veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Ayrıca çalışmada dört farklı eser, bolahenk(yerinden), sipürde (bir ses), kız (dört ses) ve mansur (beş ses) akortlarda parmak numaraları ve tel numaraları belirtilerek örneklendirilmiştir. Yapılan bu örneklendirmede üç uzman görüşü alınmıştır. Araştırmanın sonucunda, genellikle Türk müziği viyolonsel eğitimine Batı müziği temelli başlanması, sonrasında Türk müziğine geçilmesiyle birlikte ses sistemi farklılığından dolayı öğrencilerin adaptasyon sorunu yaşadıkları sonucuna varılabilmektedir. Transpoze uygulamalarında öğrencilerin nazariyat bilgisi, düşünsel ve teknik anlamda belli bir seviyede olmalarının önemli olduğu dile getirilmiştir. Transpoze uygulamalarında eser üzerinden parmak ve tel numaralarının belirtilmesinin öğrenmede yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to gather the opinions of teachers regarding transposition in Turkish music cello education, to determine the practical application, the appropriate timing for introducing transposition, and the difficulties students experience in transitioning to transposition. A sample of transposition performances was provided based on the opinions of Turkish music cello instructors working in Turkish music conservatories. The study, designed using a qualitative research method, employed a case study design. An interview form was used as the data collection tool. The study group consisted of seven cello instructors working in various Turkish music conservatories. The data obtained were analyzed using content analysis. Additionally, four different cello pieces were exemplified in the tunings bolahenk (from its place), sipürde (one voice), kız (four voice), and mansur (five voice), specifying fingering and string numbers. Three expert opinions were obtained for this sample. The study concluded that students often begin cello training in Turkish music with a Western-based approach and then experience adaptation difficulties due to the differences in sound systems when transitioning to Turkish music. It was emphasized that students' theoretical knowledge, intellectual skills, and technical skills are crucial for transposition practices. It is believed that specifying fingering and string numbers within the piece can be a guide for learning.