Fonksiyonel kısa bacak sendromu bulunan sağlıklı bireylerde sakroiliak eklem manipülasyonunun esneklik ve dengeye akut etkisi
The acute effects of sacroiliac joint manipulation on flexibility and balance in healthy individuals with functional short leg syndrome
- Tez No: 976732
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dinamik dengeleme, Kas-iskelet manipülasyonları, Statik denge, Dynamic balancing, Musculoskeletal manipulations, Static balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fonksiyonel kısa bacak sendromuna (FKBS) sahip bireylerde sakroiliak (SI) eklem mobilizasyon ve manipülasyonlarının esneklik ve denge üzerine olan akut etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Fonksiyonel kısa bacak sendromu, alt ekstremiteler arasında yapısal fark olmaksızın gelişen uzunluk eşitsizliklerinden kaynaklanan, postüral dengeyi ve hareket sistemini olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Sakroiliak eklem, omurga ile alt ekstremite arasında kuvvet iletimi sağlayan kritik bir yapıdır ve bu bölgedeki disfonksiyonlar pelvik asimetriye ve dolayısıyla fonksiyonel bacak uzunluğu farkına yol açabilmektedir. Araştırmaya 18–50 yaş arası, sağlıklı ve FKBS tanısı almış 60 birey katılmıştır. Katılımcılar randomize olarak çalışma ve kontrol gruplarına ayrılmış, çalışma grubuna SI eklem mobilizasyonu ve manipülasyonu uygulanmıştır. Esneklik,“Otur ve Uzan Testi”ile; statik denge,“Tek Ayak Üzerinde Durma Testi”ile; dinamik denge ise“Y Denge Testi”ile değerlendirilmiştir. Ölçümler, manipülasyon öncesinde, hemen sonrasında ve 7. gün sonunda yapılmıştır. Elde edilen bulgular, SI eklem manipülasyonunun esneklik ve statik denge parametrelerinde hem anlık hem de kısa vadeli anlamlı iyileşmeler sağladığını ancak dinamik denge üzerinde ise anlık bir etki oluşturduğunu göstermiştir. Sonuçlar, SI eklem manipülasyonunun FKBS'ye bağlı postüral bozuklukların kısa vadeli yönetiminde etkili bir yöntem olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the acute effects of sacroiliac (SI) joint manipulation on flexibility and balance in individuals with functional leg length discrepancy (FLLD). Functional short leg syndrome, characterized by an apparent difference in leg length without structural abnormality, can negatively affect postural symmetry and movement control. The sacroiliac joint plays a critical role in force transmission between the spine and lower extremities, and dysfunction in this region may lead to pelvic asymmetry and, consequently, functional leg length discrepancies. 60 healthy individuals aged 18 to 50 who were diagnosed with FLLD participated in the study. Participants were randomly assigned to either the experimental or control group. The experimental group received SI joint manipulation (anterior and posterior ilium techniques) and femoral nerve mobilization. Flexibility was assessed using the sit-and-reach test; static balance with the single-leg stance test; and dynamic balance with the Y balance test. Measurements were taken before the intervention, immediately afterward, and again on the 7th day. The findings indicated that SI joint manipulation led to significant improvements in flexibility and static balance both immediately and in the short term, but its effects on dynamic balance were immediate. These results suggest that SI joint manipulation may be an effective short-term intervention for managing postural impairments associated with functional short leg syndrome.