Hemiparetik serebral palsili çocuklarda kinezyolojik bantlamanın kavrama ve el fonksiyonuna etkisi
The effect of kinesiologic taping on grip and hand function in children with hemiparetic cerebral palsy
  1. Tez No: 976782
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM KİŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyo bantlama, Serebral palsi, Kinesio taping, Cerebral palsy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hemiparetik tip serebral palsili (SP) çocuklarda kinezyolojik bantlama uygulamasının kavrama gücü, el fonksiyonu, aktif eklem hareket açıklığı ve spastisite düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Randomize kontrollü olarak tasarlanan çalışmaya 25 hemiparetik SP tanılı çocuk katılmış, katılımcılar bantlama (n=13) ve kontrol (n=12) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Her iki gruba 8 hafta boyunca rutin fizyoterapi programı uygulanmış, bantlama grubuna ek olarak üst ekstremiteye kinezyolojik bantlama yapılmıştır. Uygulamalar haftada iki kez olacak şekilde planlanmıştır. Çalışmada motor fonksiyon seviyesi Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS), el becerileri El Becerileri Sınıflama Sistemi (EBSS), spastisite düzeyi Modifiye Ashworth Skalası (MAS), aktif eklem hareket açıklığı gonyometre ile, fonksiyonel bağımsızlık ise Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçütü (WeeFIM) ile değerlendirilmiştir. El fonksiyonu ve kavrama becerileri ise Purdue Pegboard Testi (PPT) ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre bantlama grubunda el bileği ekstansiyonu, ön kol pronasyonu ve supinasyonu gibi aktif eklem hareketlerinde anlamlı artışlar tespit edilmiştir (p<0,05). Ayrıca spastisite düzeylerinde özellikle el bileği fleksörleri ve ön kol pronatörlerinde anlamlı azalmalar kaydedilmiştir (p<0,05). Purdue Pegboard Testi'nde, bantlama grubunda non-dominant el, her iki el, matematiksel toplam ve kule yapma alt başlıklarında anlamlı gelişmeler gözlenmiş, kontrol grubunda ise bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. EBSS ve WeeFIM skorlarında her iki grupta iyileşme izlenmiş, ancak gruplar arası farklar istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. Sonuç olarak, kinezyolojik bantlamanın hemiparetik SP'li çocuklarda üst ekstremite fonksiyonlarını geliştirmeye, kavrama gücünü ve motor performansı artırmaya katkı sağladığı görülmüştür. Bu nedenle KB, rutin fizyoterapi programlarına destekleyici bir yöntem olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of kinesio taping on grip strength, hand function, active range of motion (AROM), and spasticity in children with hemiparetic type cerebral palsy (CP). Designed as a randomized controlled trial, the study included 25 children diagnosed with hemiparetic CP. Participants were divided into a taping group (n=13) and a control group (n=12). Both groups received a routine physiotherapy program for eight weeks, while the taping group additionally received kinesio taping to the affected upper extremity twice per week. Motor function level was assessed using the Gross Motor Function Classification System (GMFCS), hand skills with the Manual Ability Classification System (MACS), spasticity with the Modified Ashworth Scale (MAS), active joint range of motion with a goniometer, and functional independence with the Pediatric Functional Independence Measure (WeeFIM). Grip strength and hand function were evaluated using the Purdue Pegboard Test (PPT). Results indicated significant improvements in wrist extension, forearm pronation, and supination AROM in the taping group (p<0.05). Significant reductions in spasticity were observed particularly in the wrist flexors and forearm pronators (p<0.05). In the Purdue Pegboard Test, the taping group showed statistically significant improvements in non-dominant hand, both hands, total score, and assembly task, while no significant changes were observed in the control group. Although both groups showed improvements in EBSS and WeeFIM scores, intergroup differences did not reach statistical significance. In conclusion, kinesio taping appears to enhance upper extremity function, grip strength, and motor performance in children with hemiparetic CP. Therefore, it can be recommended as a supportive method alongside routine physiotherapy programs.