Karşıt kavramların seramik form ve yüzeylerde yorumlanması
Interpretation of opposite concepts on ceramic forms and surfaces
  1. Tez No: 976814
  2. Yazar: ŞEYMA CEVHER
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik Sanatı, Plastik Sanatlar, Düalite, Karşıt Kavramlar, Farkındalık, Dualite, Seramik çamuru, Öz farkındalık, Ceramic Art, Plastic Arts, Duality, Contrasting Concepts, Awareness, Ceramic sludge, Life studies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
İnsan; iç ve dış yapıya sahip, yeryüzünde aklı, düşüncesi, iletişim ve ricası ile gezinebilen tek varlıktır. Yeryüzünde insana yer ve yön belirleyen ''karşıt kavramlar'' insanı negatif ve pozitif yönlerden beslerken aynı zamanda içsel ve dışsal hareketi başlatmaktadır. Bunun sonucunda akıl, düşünce, rica ve iletişim ile yeryüzünde gezinen insan, bir seçim yapmak zorunda kalmakta ve bunun sonucunda ''Farkındalık'' bilincini açığa çıkarmaktadır. Karşıt kavramlar, yeryüzünde insanın yerini ve yönünü kullanabilmesine yardımcı araçlardır. Amaç, karşıt kavramların insan hayatındaki yerini ve önemini açığa çıkarmaktır. Sanat çalışma raporunun birinci bölümünde; kavram tanımı yapılarak karşıt kavramlar örnekleri ile açıklanmaktadır. Karşıt kavramlar; gündelik 'dış' ve duygusal 'iç' hayatımızı etkileyen aynı zamanda yönlendiren kavramlar olarak karşımıza yeryüzünde çıkmaktadır. Karşıtlıklar insanın içsel ve dışsal hayatının bir sonucudur ve bunun farkında olunarak kullanılması gerekmektedir. İkinci bölümde ''Sanatta Karşıt Kavramlar'' incelenmiştir. Resim, Müzik, Heykel ve Seramik anasanatlarda disiplinler arası karşıt kavramların önemi ve kullanımları ile ilgili örnekler ele alınmıştır. Karşıt kavramların seramik form ve yüzeylerde simgeleştirilmesi adlı üçüncü bölümde, sanat raporunda her şeklin bir anlamının olduğu, sebepleri ile aktarılmıştır. Simgeler, insanın, yeryüzündeki içsel ve dışsal konumunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The human being is a unique entity possessing both internal and external structures, capable of navigating the world through intellect, thought, communication, and supplication. In this journey, opposing concepts that define place and direction in life nourish the individual both positively and negatively, while also initiating inner and outer movement. This dynamic structure compels the individual to make choices, thereby triggering the emergence of awareness. Opposing concepts serve as essential tools that help individuals make sense of their internal depth and external orientation. The aim of this study is to explore the significance and function of opposing concepts in human life through an artistic lens. In the first chapter of the art study report, the notion of“concept”is defined and opposing concepts are explained with examples. These concepts appear as elements that affect and guide human experience both in daily life (external world) and emotional processes (inner world). It is emphasized that these dualities represent the inner and outer dimensions of human existence and must be approached with conscious awareness. The second chapter focuses on“opposing concepts in art.”The usage and importance of these concepts in major art disciplines such as painting, music, sculpture, and ceramics are examined through interdisciplinary perspectives and examples. The third chapter, titled“symbolization of opposing concepts in ceramic forms and surfaces,”discusses the meanings carried by each form. It highlights how symbols reflect the individual's inner and outer positioning within the world.