İlkokul 4. sınıf öğrencilerine yönelik 8 haftalık geleneksel Türk oyunları programının milli değerlerin kazanımına etkisi: Nitel ve nicel bir araştırma
The effect of an 8-week traditional Turkish games program on the acquisition of national values in 4th grade primary school students: A qualitative and quantitative study"
  1. Tez No: 976832
  2. Yazar: MELİH TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, Geleneksel değerler, Values education, Traditional values
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf düzeyindeki öğrencilere yönelik geliştirilen sekiz haftalık Geleneksel Türk Oyunları Programı'nın, öğrencilerin millî değerleri kazanma düzeylerine olan etkisini hem nitel hem de nicel verilerle incelemektir. Araştırmada, oyun temelli eğitimin çocukların değerler eğitimi sürecindeki işlevi değerlendirilmiş; Geleneksel Türk Oyunları'nın kültürel aktarım, sosyal etkileşim ve bireysel gelişim üzerindeki rolü ortaya konmuştur. Çalışma, karma araştırma deseni çerçevesinde yürütülmüş; nicel veriler ön test-son test modeline göre toplanmış, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlem formları aracılığıyla elde edilmiştir. Nicel araştırma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 33 dördüncü sınıf öğrencisi oluştururken; nitel çalışma grubunu, aynı okuldan farklı sosyoekonomik düzeylere sahip 8 öğrenci ve 1 öğretmen oluşturmaktadır. Nicel veriler, öğrencilerin millî değerlere yönelik bilgi, tutum ve davranış düzeylerini ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçek aracılığıyla ön test ve son test şeklinde toplanmış; analizlerde eşleştirilmiş örneklem t-testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise içerik ve tematik analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş, öğrencilerin ve öğretmenin görüşleri temel temalar altında yapılandırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, uygulanan program, öğrencilerin nesne kontrolü becerilerinde anlamlı gelişmelere (p<0.05), millî değer kazanımı düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı artışlara yol açmıştır. Buna karşın, lokomotor becerilerde anlamlı bir gelişim gözlenmemiş; bu bulgu, motor beceri gelişimi için daha uzun süreli uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Ayrıca, millî değerlerin kazanımı açısından cinsiyetler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05); bu durum programın kız ve erkek öğrenciler üzerinde eşit etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Nitel bulgular, öğrencilerin oyunlar yoluyla dayanışma, iş birliği, sabır, saygı, dürüstlük, vatan sevgisi ve empati gibi değerleri içselleştirdiklerini göstermiştir. Öğrenciler ayrıca oyunlar sayesinde kültürel bağ kurduklarını, kendilerini mutlu ve motive hissettiklerini, yeni kelimeler ve şehir isimleri öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Öğretmen gözlemleri de bu kazanımları desteklemiş; programın çocukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine bütüncül katkılar sunduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Geleneksel Türk Oyunları'nın eğitim programlarına daha sistematik şekilde entegre edilmesi; program süresinin uzatılması; öğretmen ve ailelerin sürece aktif olarak dâhil edilmesi ve benzer uygulamaların farklı bölgelerde de yaygınlaştırılması gerektiği önerilmektedir. Bu çalışmanın bulguları, kültürel temelli oyunların, özellikle ilkokul düzeyinde millî değerlerin kazandırılması ve çok boyutlu gelişimin desteklenmesi açısından etkili bir araç olduğunu ortaya koymakta ve eğitim alanındaki kuramsal ve uygulamalı çalışmalara katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of an eight-week Traditional Turkish Games Program, designed for 4th grade primary school students, on their acquisition of national values, using both quantitative and qualitative data. The research evaluates the function of culturally-rooted games in the values education process and examines how traditional games contribute to cultural transmission, social interaction, and holistic development in children. The study was conducted using a mixed-methods research design. The quantitative data were gathered through a pre-test/post-test model, while qualitative data were collected via semi-structured interviews and observation forms. The quantitative sample consisted of 33 fourth-grade students attending a public primary school during the 2024–2025 academic year. The qualitative sample included 8 students from diverse socio-economic backgrounds and 1 teacher from the same school. Quantitative data were analyzed using paired sample t-tests and Wilcoxon signed-rank tests, depending on the distribution of the data. Valid and reliable measurement tools were used to assess students' knowledge, attitudes, and behaviors regarding national values before and after the program. Qualitative data were analyzed using thematic analysis, and participants' experiences were interpreted through identified themes and supported with direct quotations. Findings show that the program led to statistically significant improvements in students' object control skills (p<0.05) and their acquisition of national values. However, no significant change was observed in locomotor skills, indicating the need for longer-term implementation for motor development. No significant difference was found between genders, demonstrating that the program had an equal effect on both boys and girls. Qualitative results revealed that students internalized values such as cooperation, patience, respect, honesty, empathy, and love for the homeland through the games. The students reported feeling emotionally fulfilled and culturally connected, while the teacher observed notable improvements in students' social, emotional, and cognitive development. In conclusion, the study recommends that Traditional Turkish Games be systematically integrated into school curricula, with increased duration, active teacher and parent involvement, and broader application across different regions. The findings highlight that culturally-based games serve as an effective educational tool in fostering national values and supporting the holistic development of primary school students.