Examining the barrier performance of a geosynthetic clay liner with low bentonite mass per unit area
Düşük birim alan başına bentonit kütlesine sahip bir geosentetik kil örtünün bariyer performansının incelenmesi
  1. Tez No: 976848
  2. Yazar: TAYLAN CEM AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAKAN ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bentonit, Hidrolik iletkenlik, Saf su, Bentonite, Hydraulic conductivity, Pure water
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, birim alan başına bentonit kütlesi (Mb) düşük olan polimerle zenginleştirilmiş geosentetik kil örtünün (P-GKÖ) hidrolik iletkenlik özelliklerini incelemektedir. Bir çöp sahasına uygulanan bu P-GKÖ'nün polimer içeriği bilinmemektedir. Deney öncesinde, laboratuvarda kurulan karanlık odada P-GKÖ'nün fotoğrafı çekilmiştir. Fotoğraf, GKÖ içinde çok sayıda gözenek ve akış kanalı olduğunu göstermektedir. Ardından, saf su (DIW) ile hidrolik iletkenlik testi yapılmıştır. Mevcut gözenekler ve akış kanalları nedeniyle, GKÖ içinden yoğun bir akış ve yüksek geçirgenlik beklenmiştir. Ancak, hidrolik iletkenlik yaklaşık 10-11 m/s olarak ölçülmüştür. Test sonrası GKÖ'nün fotoğrafı tekrar çekilmiş ve gözeneklerin ve akış kanallarının boyutları küçülmüş olsa da hala mevcut olduğu gözlemlenmiştir, bu da P-GKÖ içerisindeki polimerlerin varlığını göstermektedir. Buna ek olarak, çıkış sıvısındaki bulanık (veya puslu) görüntü, GKÖ içindeki polimerlerin varlığını desteklemektedir. Sızıntı kuvvetleri nedeniyle, polimerler GKÖ'den süpürülmüştür. Sonraki ölçümler de P-GKÖ'nün Mb değerinin önemli ölçüde düşük olduğunu (2.3-4.0 kg/m2) göstermiştir. Düşük Mb'nin, polimer süpürülmesi sonucunda P-GKÖ'nün hidrolik iletkenliğini korumak için yetersiz olabileceği ve bunun da hidrolik iletkenlikte bir artışa neden olabileceği belirlenmiştir. Bu nedenle, bu tez, çeşitli Mb değerlerine sahip P-GKÖ'nün saf su (DIW), farklı tuz çözeltileri ve bunların kombinasyonlarına karşı hidrolik iletkenliklerini incelemektedir. Testler sırasında uygulanan hidrasyon, Mb, hidrolik eğim, tek değerli katyonların iki değerli katyonlara göre göreceli bolluğu (RMD) ve iyonik gücün (I) hidrolik iletkenlik deneyleri üzerindeki etkileri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the hydraulic conductivity properties of a polymer-enriched geosynthetic clay liner (P-GCL) with a low bentonite mass per unit area (Mb). The polymer content of this P-GCL, which was applied to a landfill site, is unknown. Prior to testing, photograph of a P-GCL was taken in a darkroom established in the laboratory. The photograph showed that many pores and flow channels existed within the GCL. Then, the hydraulic conductivity test was conducted with deionized water (DIW). Because of the existing pores and flow channels, an intense flow through the GCL and high permeability were expected. However, the hydraulic conductivity was measured around 10-11 m/s. The post-test photograph of the GCL was taken again and it was observed that the pores and flow channels still existed even their sizes decreased, indicating the existence of polymers in the P-GCL. In addition to this, the blurred (or cloudy) view of the effluent supports the existence of polymers within the GCL. Due to seepage forces, the polymers were eluted from the GCL. The subsequent measurements also showed that Mb of the P-GCL was significantly low (2.3-4.0 kg/m2). It was determined that the low Mb may be insufficient to maintain the hydraulic conductivity of the P-GCL as result of polymer elution, resulting in an increase in the hydraulic conductivity. Therefore, this thesis investigates the hydraulic conductivities of P-GCL with various Mb to deionized water (DIW), different salt solutions, and their combinations. The effects of prehydration applied during the tests, Mb, hydraulic gradient, relative abundance of monovalent cations and divalent cations (RMD), and ionic strength (I) on hydraulic conductivity tests were also investigated.