Bilimsel araştırma merkezlerinin yükseköğretim politikaları içindeki yeri: TRB2 Bölgesi
The place of scientific research centres in higher education policies: TRB2 Region
- Tez No: 976849
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ERAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel araştırma projesi, Yükseköğretim politikaları, Scientific research projects, Higher education policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, TRB2 Bölgesi'nde (Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illeri) yer alan üniversitelerin yükseköğretim politikaları içerisinde bilimsel araştırma merkezlerinin konumunu incelemektedir. Araştırma, bölge üniversitelerindeki araştırma merkezlerinin sayısı, odaklandıkları alanlar, bütçeleri, proje çıktıları ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin karşılaştırmalı bir analizini sunmaktadır. Çalışma, kurumsal araştırma performansını analiz etmek ve araştırma merkezlerinin akademik politikayı şekillendirmedeki stratejik rolünü tartışmak için 2024 veri setini kullanmaktadır. Bulgular, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin önemli proje hacmi ve bütçesi ile öne çıktığını; Bitlis Eren Üniversitesi'nin uzmanlaşma ve ticarileşme ile dikkat çektiğini; Muş Alparslan Üniversitesi'nin akademik yayınlarda güçlü olduğunu; Hakkâri Üniversitesi'nin ise altyapı kısıtlamaları nedeniyle sınırlı performans sergilediğini göstermektedir. Çalışma, araştırma merkezlerinin kurumsal stratejik vizyonlarla uyumlu bir şekilde yapılandırılmasının gerekliliğini vurgulamakta ve bölgesel kalkınmayı güçlendirmek amacıyla politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study examines the position of scientific research centres within the higher education policies of universities located in the TRB2 Region (Van, Muş, Bitlis, and Hakkâri provinces). The research proffers a comparative analysis of the number of research centres, their areas of focus, budgets, project outputs, and scientific research activities across regional universities. The study utilises the 2024 data set to analyse institutional research performance and to discuss the strategic role of research centres in shaping academic policy. The findings indicate that Van Yüzüncü Yıl University is distinguished by its substantial project volume and budget; Bitlis Eren University is notable for its specialisation and commercialisation; Muş Alparslan University demonstrates strength in academic publications; while Hakkâri University exhibits limited performance due to infrastructural constraints. The study emphasises the necessity of the structuring of research centres in alignment with institutional strategic visions and presents policy recommendations with the aim of enhancing regional development.