The effects of biophilic design elements on user experience: a case study of maçka park
Biyofilik tasarım öğelerinin kullanıcı deneyimi üzerindeki etkileri: Maçka parkı örneği
- Tez No: 976858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biyofilik Tasarım, Duyusal Deneyim, Kentsel Parklar, Kentsel Yeşil Alanlar, İnsan-Doğa Etkileşimi, Biophilic Design, Sensory Experience, Urban Parks, Urban Green Spaces, Human-Nature Interaction
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Hızla ivme kazanan kentleşme tarihi, insan yaşamını derinden dönüştürmüş ve insanlar ile doğa arasındaki bağın giderek zayıflamasına neden olmuştur. Bu durum, fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkileyerek doğaya olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu bağlamda, biyofilik tasarım, kentsel ortamlarda giderek azalan doğa deneyimini zenginleştirmek ve insanların yapılı çevre içinde doğa ile daha anlamlı bağlantılar kurmasını sağlamak amacıyla metodolojik bir müdahale olarak sunulmaktadır. Bu araştırmanın amacı, İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan Maçka Parkı'nın vaka çalışması aracılığıyla biyofilik tasarım öğelerinin kullanıcı deneyimleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, kamusal alanlarda biyofilik tasarım bileşenlerinin etkisini hem mekansal hem de kullanıcı perspektifinden kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Bu tür unsurların, kullanıcıların uzun süre vakit geçirdikleri alanlarda daha yaygın olarak bulunduğu ve bu özelliklerin mekansal düzeninin kullanıcı davranışını şekillendirmede etkili bir rol oynadığı öne sürülmektedir. Kullanıcı düzeyinde ise, park kullanıcılarının biyofilik tasarım unsurlarını nasıl algıladıkları ve bu özelliklerin deneyimlerini nasıl şekillendirdiği üzerinde durulmaktadır. Gözlemsel çalışmalar, kapsamlı bir literatür taraması ve 77 katılımcıyla yapılan anketler, biyofilik unsurların varlığının kullanıcı memnuniyetini artırdığını ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, kullanıcı memnuniyetini önceliklendiren ve biyofilik tasarım ilkelerini benimseyen kamu parkı tasarım uygulamaları için rehberlik sağlamaktır. Araştırma, biyofilik tasarımın mekanlara sadece estetik değer katmakla kalmayıp, kullanıcıların fiziksel ve zihinsel refahını iyileştirmeye de aktif olarak katkıda bulunduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bulgulara dayanarak, biyofilik tasarımın kullanıcı memnuniyetini artırmada önemli bir rol oynadığı ve bu yaklaşımla tasarlanan kamusal alanların bireylerin doğa ile yeniden bağlantı kurmasını kolaylaştırdığı vurgulanmaktadır. Bu çalışma ayrıca, kullanıcı odaklı tasarım ilkelerine öncelik veren ve mimarlık alanında çevre dostu bir tasarım felsefesini teşvik eden bir vizyon sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma sonuçlarına dayanarak, biyofilik tasarımın kamusal alanlara entegre edilmesinin kullanıcıların fiziksel ve psikolojik refahını artıracağı ve daha sürdürülebilir kentsel ortamların geliştirilmesine katkıda bulunacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapidly accelerating history of urbanization has profoundly transformed human life and led to a gradual weakening of the bond between people and nature. This situation negatively affects physical and mental health, increasing the need for nature. In this context, biophilic design is presented as a methodological intervention aimed at enriching the increasingly diminished experience of nature in urban environments and enabling people to establish more meaningful connections with nature within the built environment. The aim of this research is to examine the effects of biophilic design elements on user experiences through the case study of Maçka Park, located in the Şişli district of Istanbul. The study comprehensively addresses the impact of biophilic design components in public spaces from both spatial and user perspectives. It is argued that such elements are more commonly found in areas where users spend extended periods of time, suggesting that the spatial arrangement of these features plays an effective role in shaping user behavior. At the user level, the focus is on how park users perceive biophilic design elements and how these features shape their experiences. Observational studies, a comprehensive literature review, and surveys conducted with 77 participants reveal that the presence of biophilic elements increases user satisfaction. The primary aim of this study is to provide guidance for public park design practices that prioritize user satisfaction and adopt biophilic design principles. The research seeks to demonstrate that biophilic design not only adds aesthetic value to spaces but also actively contributes to improving users' physical and mental well-being. Based on the findings, it is emphasized that biophilic design plays a significant role in enhancing user satisfaction and that public spaces designed with this approach make it more accessible for individuals to reconnect with nature. This study also aims to offer a vision that prioritizes user-centered design principles and promotes an environmentally friendly design philosophy within the field of architecture. Based on the research results, it is anticipated that integrating biophilic design into public spaces will enhance users' physical and psychological well-being and contribute to the development of more sustainable urban environments.