Behcetü'l-hadâik fî mev'izati'l-halâik'te kelime grupları
Word groups in Behcet al-hadâik fî mev'izati al-khalâik
- Tez No: 976986
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİP FAZIL ŞENARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Behcet'ül-Hadaik fi Mev'izatil-Hala'ik, Eski Anadolu Türkçesi, Kelime grupları, Bahjat Hadayek fi Mafazat al-Halayak, Old Anatolian Turkish, Word groups
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Behcetü'l-hadâik fî mev'izati'l-halâik dinî, ahlaki öğüt verici bir eserdir. Eserin net yazılış tarihi, müellifi ve yazıldığı yer kesin olarak bilinmemektedir. İstanbul nüshasına göre Nâsırüddin b. Ahmed b. Muhammed tarafından istinsah edildiği bilgisi geçmektedir. Bursa nüshasında ise müstensih olarak Ebû Bekir b. Şeyh Ali b. Muhammed ismi geçmektedir. Eser; dil özellikleri bakımından incelendiğinde eserin, 12. yy. sonu veya 13. yy. başlarında Anadolu'da telif edilmiş olabileceği kanaati ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda Behçetü'l-Hadâik fî Mev'izat'l-Halâik'da geçen kelime gruplarını inceledik. Tespit ettiğimiz kelime gruplarını anlam ve görevlerine göre sınıflandırdık. Çalışmamızda yeniden okuma denemesi yapmadan Mustafa Canpolat'ın Behçetü'l-Hadâik fî Mev'izati'l-Halâik eserini esas aldık.
Özet (Çeviri)
Behcetü'l-hadâik fî mev'izati'l-halâik is a work of religious and moral exhortation. The exact date, author and place of writing are unknown. According to the Istanbul copy, it is stated that it was written by Nâsırüddin b. Ahmed b. Muhammed. In the Bursa copy, the name of Abu Bakr b. Shaykh Ali b. Muhammad is mentioned as the author. When the work is analyzed in terms of language features, it is concluded that the work may have been written in Anatolia in the late 12th or early 13th century. In our study, we examined the word groups in Behçetü'l-Hadâik fî Mev'izat'l-Halâik. We classified the word groups we identified according to their meaning and functions. In our study, we took Mustafa Canpolat's Behçetü'l-Hadâik fî Mev'izat'l-Halâik as a basis without attempting to re-read it.