Ziya Gökalp'in Kızılelma adlı eseri'nin ön varsayım ve ön varsayım tetikleyicileri açısından incelenmesi
Analyzing Ziya Gökalp's Kızılelma in terms of presupposition and presupposition triggers
- Tez No: 976985
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİP FAZIL ŞENARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kızılelma, önvarsayım, önvarsayım türleri ve önvarsayım tetikleyicileri, Kızılelma, presupposition, presupposition types and presupposition triggers. Translated with DeepL.com (free version)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkçülüğün kurucusu olan Ziya GÖKALP' in Kızılelma adlı şiir kitabında geçen önvarsayım ve önvarsayım tetikleyicilerini belirlemek ve bunları gün yüzüne çıkarmaktır. Ziya GÖKALP' in ideolojik fikirlerinin yer aldığı, Türklerin birlik ve beraberlik içinde oldukları müddetçe karşısında kimsenin duramayacağını, Türklerin ne kadar kahraman bir ruha sahip olduklarını dile getirdiği bu şiir kitabında geçen bütün şiirler ayrı ayrı incelenmiş olup şiirlerdeki bütün önvarsayımlar ve önvarsayım tetikleyicileri tek tek belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi deseni kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 183 sayfa ve 27 şiirden oluşan adı geçen eserde yer alan önvarsayımlar bulunup türleri kriterlere göre belirlenmiştir. Eserde önvarsayımlar tek tek bulunmuş ve 7 farklı önvarsayım türüne rastlanmıştır. Yapılan inceleme sonucunda eserde yapısal önvarsayım (292), sözlüksel önvarsayım (392), varoluşsal önvarsayım(574), olgusal önvarsayım (98), olgusal olmayan önvarsayım(8), karşı-olgusal önvarsayım (10), ön ve art gönderim yoluyla önvarsayım(236) yer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the presupposition and presupposition triggers in the poetry book called Kızılelma by Ziya GÖKALP, the founder of Turkism, and to bring them to light. All the poems in this poetry book, in which Ziya GÖKALP's ideological ideas are included, as long as the Turks are in unity and solidarity, no one can stand against them, and how heroic the Turks have a heroic spirit, have been analyzed separately and all presuppositions and presupposition triggers in the poems have been determined one by one. Document analysis design, one of the qualitative research methods, was used in the research. As a result of the research, the presuppositions in the aforementioned work consisting of 183 pages and 27 poems were found and their types were determined according to the criteria. The presuppositions in the work were found one by one and 7 different types of presuppositions were found. As a result of the analysis, it was determined that there are structural presupposition (292), lexical presupposition (392), existential presupposition (574), factual presupposition (98), non-factual presupposition (8), counter-factual presupposition (10), presupposition by pre- and post-reference (236).