Küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında TROP2 ekspresyon durumunun klinikopatolojik bulgularla ilişkisi
The relationship between TROP2 expression status and clinicopathological parameters in non-small cell lung carcinomas
  1. Tez No: 976996
  2. Yazar: İPEK SERTBUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE AŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Hedefe yönelik tedaviler, küçük hücreli dışı karsinom, TROP2, prognoz, Non-small cell lung carcinoma, prognosis, TROP2, targeted therapies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akciğer kanseri, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunudur. İnsidansı oldukça yüksek olup kansere bağlı ölümler içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle akciğer kanseri tedavisinde yeni moleküler hedefler araştırılmakta ve tedavi modaliteleri geliştirilmektedir. Trofoblast hücre yüzey antijeni 2 (TROP2), son yıllarda küçük hücreli dışı akciğer karsinomu olgularında prognostik ve prediktif değeri araştırılan güncel bir proteindir. TROP2'nin artmış ekspresyonu solid tümörlerde kötü prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda, küçük hücreli dışı akciğer karsinomu olgularında TROP2 antikorunun ekspresyon durumunun belirlenmesi ve saptanan bu verilerin histopatolojik ve klinik parametrelerle ilişkisinin ve prognoz üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı'nda 2019-2022 yılları arasında küçük hücreli dışı karsinom tanısı alan 193 adet primer akciğer kanseri olgusu ile 45 adet metastazektomi olgusu olmak üzere toplam 238 olgu patoloji materyali çalışmaya dahil edildi. Olgulara ait tümör dokularına immünhistokimyasal yöntemle TROP2 antikoru çalışıldı. Elde edilen sonuçların klinikopatolojik parametrelerle ve sağkalım ile ilişkisi değerlendirildi. İstatistiksel analiz için SPSS versiyon 26.0 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda primer akciğer karsinomu tanılı olguların 43'ü (%22,28) kadın, 150'si (%77,72) erkekti. TROP2 antikoru ile olguların %95,77'sinde pozitiflik görüldü. TROP2 antikoru ile pozitif boyanan 181 olgunun %60,77'si adenokarsinom, %33,15'i skuamöz hücreli karsinom grubuna ait olup %6,08'i diğer tüm histolojik tipleri içeren genel grupta yer almaktaydı. Metastaz izlenmeyen olgularda TROP2 H skoru (p=0,027) ve TROP2 toplam boyanma yüzdesi (TPS) (p= 0,041) daha yüksek saptandı. Yalnızca 2+ ve 3+ şiddetinde TROP2 ekspresyonunun pozitif kabul edildiği durumda, bronş cerrahi sınır pozitifliği ve metastaz izlenmeyen, toplam boyanma yüzdesi (TPS) ≥%20 olan olgularda sağkalım daha düşük izlendi (p=0,047). Metastazektomi olgularında ise 45 olgunun 36'sında (%80) TROP2 ile ekpresyon izlendi. TROP2 H skoru skuamöz hücreli karsinom tanılı metastaz olgularında diğer olarak adlandırılan gruba (büyük hücreli nöroendokrin karsinom, pleomorfik karsinom ve küçük hücreli dışı karsinom, spesifiye edilemeyen tanılarını içerir) kıyasla daha yüksek izlendi (p=0,009). Sonuç: TROP2 ekspresyonu küçük hücreli dışı karsinomlarda yüksek oranda izlenmektedir. Çalışmamızda, yalnızca 2+ ve 3+ şiddetinde TROP2 ekspresyonunun pozitif kabul edildiği durumda, bronş cerrahi sınır pozitifliği ve metastaz izlenmeyen, toplam boyanma yüzdesi (TPS) ≥%20 olan olgularda TROP2 pozitifliğinin genel sağkalım üzerine olumsuz etkisi gösterilmiştir. Ayrıca literatüre ek olarak metastaz olgularında da TROP2 ekspresyonunun varlığı gösterilmiş ve histopatolojik tiplerle ilişkisi belirlenmiştir. TROP2 ekspresyonunun küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında prognostik ve prediktif rolünün daha iyi anlaşılabilmesi, klinik yaklaşımlara ve hedefe yönelik tedavilere de yol gösterebilmesi için daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Lung cancer continues to represent a major global public health challenge, characterized by high incidence rates and ranking as a leading cause of cancer related mortality worldwide. Therefore new molecular targets have been researched in lung cancer treatments and the developments in treatment modalities have been achieved. Trophoblast cell surface antigen 2 (TROP2) has recently emerged as a protein of interest with accumulating evidence regarding its prognostic and predictive significance in non-small cell lung carcinoma (NSCLC) cases. TROP2 overexpression in solid tumors has been shown as poor prognostic parameter. In this study, it is aimed to determine expression status of TROP2 antibody in NSCLC cases and to search the relationship between histopathological and clinical parameters as well as the effect on prognosis. Material and Method: This study included a total of 238 pathology specimens including 193 primary NSCLC and 45 metastasectomy cases which were evaluated at the Department of Medical Pathology in Cerrahpaşa Faculty of Medicine of Istanbul University. TROP2 antibody was performed via immunohistochemical method. Correlation between TROP2 expression and clinicopathological parameters as well as survival were analyzed. Statistical analyses were conducted using SPSS version 26.0. Results: Among the primary NSCLC cases, 43 patients (22,28%) were female while 150 (77,72%) were male. TROP2 expression was observed in 95,77% of the cases. Among these, 60,77% were adenocarcinomas, 33,15% were squamous cell carcinomas and %6,08 were in the group called“others”. Cases without metastasis, TROP2 H score (p=0,027) and tumor proportion score (TPS)(p=0,041) were significantly higher. When only TROP2 expression intensities of 2+ or 3+ was considered positive, in cases lacking bronchial surgical margin positivity and distant metastasis, overall survival was reduced in cases exhibiting a TPS ≥ 20%. Even in metastasectomy cases 36 out of 45 (80%), positivity was identified. Higher TROP2 H scores were observed in metastatic squamous cell carcinoma cases, while lower scores were found in the heterogeneous“other”category including large cell neuroendocrine carcinoma, pleomorphic carcinoma, NSCLC- not otherwise specified (p=0,009). Conclusion: TROP2 expression rate is high in NSCLC. In this study, the negative effects of TROP2 positivity on overall survival is shown in cases where TROP2 expression was considered positive only at 2+ and 3+ intensity, in which bronchial surgical margin positivity and metastasis were not observed, and in cases with a total staining percentage (TPS) ≥20%. Moreover, this study demonstrates TROP2 expression not only in primary NSCLC, but also in metastatic group. Larger scale studies are needed to clearly define the prognostic and predictive roles of TROP2 in lung cancer as well as to inform its potential utility in clinical decision-making and targeted therapeutic approaches.