Yerel halkın kişilik tiplerine göre turizmin sosyokültürel etkilerine ilişkin algıları: Kapadokya örneği
Perceptions regarding to the sociocultural effects of tourism according to the personality types of local people: A case of Cappadocia
  1. Tez No: 977004
  2. Yazar: YASİN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki değerler, Beş faktör kişilik modeli, Dil-kültür, Dini değerler, Kültürel miras, Kültürel turizm, Somut olmayan kültürel miras, Sorumlu turizm, Sosyokültürel etki, Toplum temelli turizm, Moral values, Five factor personality model, Language-culture, Religious values, Cultural heritage, Cultural tourism, Intangible cultural heritage, Responsible tourism, Socio-cultural impact, Community based tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yerel halkın kişilik tiplerinin turizmin sosyokültürel etkilerine ilişkin algıları üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu incelemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın birinci bölümünde, kişilik tipleri konusu, kavramsal ve kuramsal bir yaklaşım ile ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünün konusunu ise turizmin sosyokültürel etkileri ve bu etkiler ile ilgili ortaya koyulan kuramsal yaklaşımlar oluşturmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünü teşkil eden uygulama kısmında ise nicel araştırma yöntemi ve veri toplama aracı olarak da anket tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda, araştırmanın evrenini Kayalık Kapadokya Bölgesi'nde yaşayan yerel halk oluşturmuş olup, örneklem seçiminde ise kolayda örnekleme yöntemi ile 541 adet kullanılabilir anket formu elde edilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda ortaya koyulan hipotezlerin test edilmesinde yapısal eşitlik modellemesinden yararlanılmıştır. Ayrıca, yerel halkın sosyodemografik özelliklerinin araştırmanın ana değişkenleri üzerinde bir farklılık oluşturup oluşturmadığının tespit edilebilmesi için ise bağımsız- örneklemler t testi ve tek-yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analizler sonucunda, yerel halkın kişilik tiplerinin uyumluluk, sorumluluk ve duygusal dengelilik alt boyutlarının turizmin sosyokültürel etkilerinin alt boyutları üzerinde anlamlı etkisinin olduğu; dışa dönüklük ve deneyime açıklık alt boyutlarının ise turizmin sosyokültürel etkilerinin alt boyutları üzerinde herhangi bir belirleyici etkiye sahip olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, yerel halkın kişilik tiplerinin sosyodemografik özelliklerden cinsiyet değişkenine göre turizmin sosyokültürel etkilerine ilişkin algılarının ise cinsiyet, turistlerle iletişim durumu ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine how local people's personality types influence their perceptions of the sociocultural impacts of tourism. To this end, the first part of the study addresses the topic of personality types with a conceptual and theoretical approach. The second part of the study focuses on the sociocultural impacts of tourism and the theoretical approaches put forward regarding these impacts. The third part, which constitutes the practical part of the study, employ a quantitative research method and a questionnaire technique as the data collection tool. Accordingly, the research population consisted of local residents living in the Rocky Cappadocia Region, and 541 usable survey forms were obtained through convenience sampling. Structural equation modeling was utilized to test the hypotheses proposed for the study's purpose. Additionally, independent-samples t test and one-way ANOVA analysis were used to determine whether the sociodemographic characteristics of the local population made a difference on the main variables of the study. The analyses conducted in the study revealed that the sub-dimensions of the local people's personality types -agreeableness, conscientiousness, and emotional stability- had a significant impact on the sub-dimensions of the sociocultural impacts of tourism, while the sub-dimensions of extraversion and openness to experience had no significant impact on the sub-dimensions of sociocultural impacts of tourism. In addition, it was concluded, according to the gender variable from the sociodemographic characteristics of personality types, that local people's perceptions regarding the sociocultural impacts of tourism showed significant differences according to the variables of gender, communication status with tourists and educational status.