Psikolojik ayrıcalık aracılığıyla dijital olgunluğun görev performansına etkisi: Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı üst düzey yöneticileri örneği
The effect of digital maturity via psychological entitlement on task performance: The case of senior executives of republic of Türkiye Ministry of Treasury and Finance
- Tez No: 977005
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Kamu sektöründe dijital olgunluğun hem üst yöneticilerin performansına hem kamudaki hizmet sunumuna etkileri önemli inceleme alanlarından biridir. Ancak kamu sektöründe psikolojik ayrıcalığın, dijital olgunluğun bireysel iş çıktıları üzerindeki etkilerini nasıl şekillendirdiği konusunda henüz yeterli sayıda araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışma dijital olgunluğun çıktıları literatüründeki bulgu eksikliğini gidermeye odaklanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı üst düzey kamu yöneticileri için dijital olgunluğun görev performansı üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve dijital olgunluk ile görev performansı arasındaki ilişkide psikolojik ayrıcalığın aracı rolünü incelemektir. Veriler, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'nda çalışan 361 üst düzey kamu yöneticisinden anket yoluyla toplanmıştır. İleri sürülen hipotezleri test etmek için veriler Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, kamu sektöründe dijital olgunluğun hem görev performansı hem de psikolojik ayrıcalık üzerinde pozitif etkileri olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte bulgular psikolojik ayrıcalık ile görev performansı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu da göstermektedir. Ayrıca dijital olgunluğun dijital okuryazarlık, strateji, liderlik, insan ve teknoloji boyutları görev performansı üzerinde pozitif ve anlamlı etkiye sahiptir. Aksine çalışmanın bulguları dijital olgunluğun liderlik, operasyonlar ve kültür boyutlarının görev performansı üzerinde negatif ve anlamlı etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ancak dijital olgunluğun pazar ve yönetişim boyutları görev performansını etkilememiştir. Öte yandan sonuçlar psikolojik ayrıcalığın dijital olgunluk ile görev performansı arasındaki ilişkiye aracılık ettiğine işaret etmektedir. Sonuçlar ayrıca psikolojik ayrıcalığın dijital olgunluğun bazı boyutları (strateji, liderlik, kültür ve teknoloji) ile görev performansı arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini göstermektedir. Bu çalışmanın bulgularına dayanarak teorik ve pratik çıkarımlar yapılmakta ve gelecekteki araştırmalara yönelik öneriler tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of digital maturity on both the performance of public senior executives and the delivery of public services are among the interesting areas of discussion in the public sector. However, there is not yet sufficient research in the public sector on how psychological entitlement shapes the effects of digital maturity on individual work outcomes. Therefore, the study focuses on addressing the lack of findings in the literature on the outcomes of digital maturity. In this context, the aim of the study is to reveal the effects of digital maturity on task performance for senior public executives and to examine the mediating role of psychological entitlement in the relationship between digital maturity and task performance. The data is collected from 361 senior public executives employed in the Tax Inspection Board of the Republic of Türkiye Ministry of Treasury and Finance through a survey. The data is analyzed using Structural Equation Modeling for testing the proposed hypotheses. The findings indicate positive influences of digital maturity on both task performance and psychological entitlement in the public sector. In addition, the findings also show a significant positive relationship between psychological entitlement and task performance. Furthermore, digital literacy, strategy, leadership, human, and technology dimensions of digital maturity have positive and significant effect on task performance. In contrast, the findings of the study revealed that the leadership, operations and culture dimensions of digital maturity have significant negative impact on task performance. However, the market and governance dimensions of digital maturity did not influence task performance. On the other hand, the results illustrate that psychological entitlement mediates the relationship between digital maturity and task performance. The results also show that psychological entitlement mediates the relationship between some dimensions (strategy, leadership, culture and technology) of digital maturity and task performance. Based on the findings of the study, theoretical and practical implications and suggestions for future research are discussed.