Cumhuriyet dönemi Kütahya nüfusu (1927-1960)
The population of Kütahya in the period of the republic (1927-1960)
  1. Tez No: 977011
  2. Yazar: FATIMA KOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Kütahya, Nüfus, Nüfus sayımı, Osmanlılar, Republic, Kütahya, Population, Census, Ottomans
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti döneminde Kütahya'nın 1927-1960 yılları arasındaki nüfus yapısını ve demografik değişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Kütahya, İç Batı Anadolu Eşiği üzerinde yer almaktadır. Doğu ile batıyı birbirine bağlayan yolların kesişim noktasında bulunması, kenti tarih boyunca stratejik bir konuma taşımıştır. Antik dönemlerden itibaren Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Türkiye Selçukluları, Germiyanoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde kalan Kütahya, köklü bir tarihî geçmişe sahiptir. Çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan resmî nüfus sayımı verileri temel alınmıştır. Nicel analiz yöntemiyle elde edilen veriler, betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiş, grafikler, tablolar ve oranlarla nüfusun yıllar içindeki değişimi ortaya konmuştur. Cinsiyet dağılımı, medeni hal, okuryazarlık gibi sosyal-demografik göstergelerdeki gelişmeler incelenmiş ve dönemsel nüfus dalgalanmalarının tarihsel ve sosyo-ekonomik bağlamları değerlendirilmiştir. Tez, giriş ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde nüfus kavramı tanımlanmış ve nüfus sayımlarının önemi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Kütahya'nın coğrafi konumu ve tarihçesi ele alınmıştır. İkinci bölümde Cumhuriyet öncesi döneme ait nüfus verileri, salnamelerden yararlanarak değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde 1927-1940 yılları arasında yapılan nüfus sayımlarının sonuçları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise 1945-1960 yılları arasın yapılan nüfus sayımları ele alınarak değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde Kütahya'nın 1927-1960 yılları arasında geçirdiği demografik değişim genel hatlarıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the population structure and demographic changes in Kütahya between 1927 and 1960 during the Republic of Turkey period. Kütahya is located on the Inner Western Anatolian Threshold. Its position at the intersection of roads connecting east and west has given the city a strategic location throughout history. From ancient times, Kütahya has had a deep-rooted historical past, having been under the rule of the Hittites, Phrygians, Lydians, Persians, the Kingdom of Pergamon, Rome, Byzantium, the Seljuks of Rum, the Germiyanoğulları Principality, and the Ottoman Empire. The study is based on official census data published by the Turkish Statistical Institute. Data obtained through quantitative analysis methods were analysed using descriptive statistical methods, and graphs, tables, and ratios were used to illustrate changes in the population over the years. Developments in socio-demographic indicators such as gender distribution, marital status, and literacy were examined, and the historical and socio-economic contexts of periodic population fluctuations were evaluated. The thesis consists of an introduction and four main sections. The introduction defines the concept of population and emphasises the importance of population censuses. The first section examines Kütahya's geographical location and history. The second section evaluates population data from the pre-Republican era, utilising yearbooks. The third chapter examines the results of the population censuses conducted between 1927 and 1940. The fourth chapter evaluates the population censuses conducted between 1945 and 1960. The conclusion outlines the demographic changes Kütahya underwent between 1927 and 1960.