4217 numaralı nüfus defterine göre Edirne eyaleti, Edirne livası, Dimetoka kazası demografik değerlendirmesi
Demographic assessment of Edirne province, Edirne liva, Dimetoka district according to population book no. 4217
- Tez No: 977010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dimetoka, Demografik Yapı Nüfus Defteri, Didymoteicho, Demographic Structure, Population Register
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 4217 numaralı nüfus defterine dayanarak Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyıl ortalarında Edirne Eyaleti'ne bağlı Dimetoka kazasının demografik yapısını incelemektedir. Dimetoka, Osmanlı'nın Rumeli'deki ilk önemli merkezlerinden biri olması ve stratejik konumu itibarıyla tarih boyunca büyük önem arz etmiştir. Tezin temel amacı, Dimetoka'ya bağlı 44 köy ve 2 mahallenin erkek nüfusu üzerinden yaş grupları, meslek dağılımı, askerlik durumu, eğitim bilgisi, fiziksel özellikler ve göç hareketleri gibi değişkenleri inceleyerek bölgenin sosyal yapısını mikro düzeyde analiz etmektir. Bu doğrultuda nüfus kayıtları üzerinden nitel veri analizi yapılmış; elde edilen bulgular tablolarla desteklenmiştir. Söz konusu defterdeki kayıtlar, Rumi 1260–1269 (Miladi 1844–1853) yıllarını kapsamaktadır. Çalışmada dikkat çeken en önemli unsurlardan biri, nüfusun büyük çoğunluğunun rençber esnafından oluşmasıdır. Ayrıca askerlik, eğitim ve sağlık bilgileri de kayıt altına alınmıştır. Kayıtlar arasında şahıslara dair fiziksel betimlemelere, lakaplara ve bazı sağlık bilgilerine de yer verilmesi, bu defteri yalnızca bir nüfus kaydı olmaktan çıkararak sosyal tarih açısından zengin bir kaynak hâline getirmiştir. Sonuç olarak bu tez, 4217 numaralı Dimetoka nüfus defterindeki demografik verilerin detaylı bir biçimde analiz edildiği özgün bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the demographic structure of the Dimetoka district, which was part of the Edirne Province of the Ottoman Empire in the mid-19th century, based on Population Register No. 4217. Dimetoka held significant historical importance due to its strategic location and its role as one of the earliest key centers in Ottoman Rumelia. The primary objective of the thesis is to conduct a micro-level analysis of the social structure of the region by evaluating variables such as age groups, occupational distribution, military status, educational background, physical characteristics, and migration patterns of the male population in 44 villages and 2 neighborhoods of Dimetoka. To this end, qualitative data analysis was applied to the population records, and the findings were supported by tables. The register in question covers the years Rumi 1260–1269 (Gregorian 1844–1853). One of the most striking findings of the study is that the majority of the population were engaged in farming. In addition, information on military service, education, and health was also recorded. The inclusion of physical descriptions, nicknames, and certain health notes related to individuals enhances the value of the register, transforming it from a mere population list into a rich source for social history. In conclusion, this thesis offers an original and comprehensive analysis of the demographic data contained in Population Register No. 4217 from the Dimetoka district.