Niğde ili Ulukışla ilçesindeki su yapıları
In the Ulukışla district of Niğde province water structures
- Tez No: 977017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Niğde, Ulukışla, Çeşme, Köprü, Hamam, Niğde, Ulukışla, Fountain, Bridge, Bath
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Niğde şehri; coğrafi konumu, yer altı ve yer üstü kaynakları ve bünyesinde barındırdığı zengin tarihi geçmişi ile İç Anadolu bölgesinin önemli kentlerinden bir tanesidir. Gerek Niğde şehri gerekse içinde bulunduğu İç Anadolu bölgesi ilk çağlardan itibaren insan yerleşimi ve beşeri faaliyetlerin son derece yoğun olarak yaşandığı bir merkezdir. Şehir tarihsel süreç içerisinde birçok değişim ve gelişime maruz kalmıştır. Şehrin içinde bulunduğu tarihsel süreç ilk çağlardan itibaren başlayarak Hattiler, Hititler, Asurlar, Persler, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve diğer birçok medeniyetin kadim kültürlerine ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple şehir binlerce yıldır süregelen bir insan yerleşiminin sessiz tanıklığını yapmıştır. Bu tanıklığın en bilindik örnekleri şehirde mevcut bulunan tarihi eserlerdir. Bu eserlerin arasında en önemli kollardan biri insanın en temel ihtiyacı olan su ihtiyacını karşılamaya yönelik yapılan mimari eserlerdir. Her ne kadar kültürler, inanışlar, diller ve yaşanılan coğrafya farklı olsa da insanın en temel ihtiyacı her yerde aynıdır. Bu sebeple dünyanın neresinde olursa olsun mimari yapıların en temel amacı insan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olmasıdır. Bugün farklı coğrafyalarda ne kadar süslemesi, boyutu, yapı malzemesi.. vb. özellikleri birbirinden farklı olursa olsun bir su mimarisi karşımıza çıkar. Bu mimari gerek suyu taşımak için bir kemer, gerek suyu depolamak için bir sarnıç, üstünden geçmek için bir köprü, gerekse de temiz içme suyuna ulaşım kolaylığı sağlayan bir çeşme olarak kendisini göstermektedir. Bu çalışmada Niğde İli Ulukışla İlçesinde bulunan su yapıları hamam, köprü, çeşme ve çamaşırhane bütün yönleriyle ele alınarak incelenmiştir. İncelenen yapılar çizim ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Tez; Giriş, Birinci Bölüm, İkinci Bölüm, Üçüncü Bölüm / Değerlendirme ve Sonuç Bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Niğde city, with its geographical location, underground and surface resources, and its rich historical background, is one of the most important cities of the Central Anatolia Region. Both Niğde and the Central Anatolia Region in which it is located have been centers of intense human settlement and activity since ancient times. Throughout its historical process, the city has undergone many changes and developments. Beginning from the earliest ages, it has hosted the ancient cultures of the Hattians, Hittites, Assyrians, Persians, Romans, Byzantines, Seljuks, Ottomans, and many other civilizations. For this reason, the city has silently witnessed continuous human settlement for thousands of years. The most well-known examples of this testimony are the historical monuments existing in the city. Among these monuments, one of the most important groups consists of architectural structures built to meet the most basic human need: water. Although cultures, beliefs, languages, and the geographies in which people live differ, the most fundamental human need is the same everywhere. Therefore, wherever in the world they are built, the primary aim of architectural structures is to meet human needs. Today, no matter how different their decoration, size, construction materials, or other features may be in different geographies, examples of water architecture can be encountered. This architecture manifests itself as an aqueduct for carrying water, a cistern for storing it, a bridge for crossing it, or a fountain providing easy access to clean drinking water. In this study, the water structures in the Ulukışla District of Niğde Province—including baths, bridges, fountains, and washhouses—have been examined in all aspects. The structures studied are supported by drawings and photographs. The thesis consists of an Introduction, Chapter One, Chapter Two, and Chapter Three / Evaluation and Conclusion sections.