Dijitalleşen halkla ilişkilerde yeni iletişim teknolojilerinin rolü
The role of new communication technologies in digitalizing public relations
- Tez No: 977018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: BİT, Yapay Zeka, Halkla ilişkiler, Dijital Platformlar, Veri Analitiği, ICTs, Artificial Intelligence, Public Relations, Digital Platforms, Data Analytics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital teknolojilerin, özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinin halkla ilişkiler stratejilerinin oluşturulmasında oynadığı önemli rolü ve bunların müşteri memnuniyeti ve pazar performansı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzün dijital ortamında, dönüşümün en önemli öncelik olduğu bir dönemde, e-posta, web siteleri, sosyal medya ve gelişmiş veri analiz araçları gibi bilgi ve iletişim teknolojileri, işletmelerin hedef müşteri kitlesiyle etkileşimli, karşılıklı diyalog kurmasını, ilgiyi artırmasını ve kişiselleştirilmiş pazarlama materyalleri sunmasını sağlamaktadır. Bu teknolojiler ayrıca, şirketlerin stratejik halkla ilişkiler ve kriz iletişimi için veriye dayalı içgörülerden yararlanmalarını sağlayarak, hızlı ve kesin bilgi yayılımını kolaylaştırmaktadır. Bu araştırma, Kaggle açık kaynak verileri ile 2020'den 2025'e kadar 10 ülkede çeşitli sektörlerde yapay zekâ (YZ) kullanımını incelemekte ve halkla ilişkiler açısından müşteri memnuniyeti ile ilgili bağlantısını incelemektedir. Bulgular, COVID-19 sonrası dönemde kurumların yapay zekâ benimseme oranlarının arttığını, insan–YZ işbirliğinin yaygınlaştığını ve AI destekli içerik üretiminin hız kazandığını göstermektedir. Ancak tüketici güveni tam olarak yerleşmemiştir. YZ'nin dijital halkla ilişkiler alanında içerik üretimi, hedefleme ve etkileşim süreçlerini güçlendirdiği; buna karşılık otantiklik ve güven unsurlarında yeni zorluklar ortaya çıkardığı görülmektedir. Araştırma, mevcut teorik modellerle uyumlu olarak, YZ ve BİT'in benimsenmesi ile tüketici güveninin artması arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, dijital teknolojilerin halkla ilişkiler uygulamalarını yeniden şekillendirmedeki dönüştürücü potansiyelini vurgulamakta, dijital çağda müşteri etkileşimini ve pazar konumunu geliştirmek isteyen kuruluşlar için önemli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the crucial part played by digital technologies, specifically information and communication technologies (ICTs), in forming public relations strategies and their effects on customer satisfaction and market performance. In today's digital landscape, where transformation is a top priority, information and communication technologies (ICTs), including email, websites, social media, and sophisticated data analysis tools, empower businesses to promote interactive, reciprocal dialogue with their intended customer base, boost interest, and provide personalized marketing materials. These technologies also enable companies to utilize data-driven insights in order to inform strategic public relations and crisis communication, thereby facilitating speedy and precise information dissemination. This research draws on open-source data from Kaggle to investigate the adoption of artificial intelligence (AI) across various sectors in 10 countries from 2020 to 2025, examining its link to customer satisfaction from a public relations standpoint. The findings indicate that, in the post-COVID-19 era, organizations are increasing their adoption of AI, human-AI collaboration is becoming more widespread, and AI-powered content creation is accelerating. However, consumer trust is not fully established. AI appears to be strengthening content creation, targeting, and engagement in digital public relations, while simultaneously presenting new challenges to authenticity and trust. Our findings indicates a substantial relationship between AI and ICT adoption and increased consumer trust, in line with existing theoretical models. This study highlights the transformative potential of digital technologies in reshaping public relations practices, providing valuable insights for organisations seeking to enhance customer interaction and market placement in a digital era.