Travayda ve doğum sürecinde verilen bakım ve uygulamaların annenin memnuniyet düzeyine etkisi
The impact of care and interventions during labor and delivery on maternal satisfaction
- Tez No: 977032
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET YEŞİLÇİÇEK ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anneler, Hasta memnuniyeti, Hemşirelik bakımı, Mothers, Patient satisfaction, Nursing care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, travay ve doğum sürecinde sunulan bakım ve uygulamaların annelerin doğum memnuniyet düzeyine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve ilişkisel tarama deseni ile yürütülen araştırma, Şubat–Temmuz 2024 tarihleri arasında Trabzon Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) Numune Kampüsü doğumhane biriminde, 340 anne ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Gebe Tanılama Formu, Doğum Memnuniyet Ölçeği Kısa Formu (DMÖ-K) ve Doğum Uygulamaları Algılama Ölçeği (DUAÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizi için tanımlayıcı istatistiklere ek olarak bağımsız gruplarda t testi, Mann–Whitney U, ANOVA, Kruskal Wallis, uygun post-hoc testler ile Pearson ve Spearman korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgulara göre, annelerin %73.8'inin doğum memnuniyet düzeyinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. DUAÖ toplam puanı ile DMÖ-K toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki saptanmıştır (p<0.05). Oksitosin indüksiyonu, antispazmolitik uygulama, ultrasonografi, epizyotomi ile sık vajinal muayene gibi müdahalelerin, annelerin doğum memnuniyet düzeyini anlamlı biçimde azalttığı görülmüştür (p<0.05). Buna karşılık, spontan ıkınmanın desteklenmesi ve bebeğin doğumdan hemen sonra emzirilmesi uygulamalarının memnuniyet düzeyini artırdığı belirlenmiştir (p<0.05). Doğum süreci hakkında bilgilendirme, duygusal destek sağlanması ve onam süreçlerine özen gösterilmesi gibi standart bakım uygulamalarının tüm katılımcılara sunulduğu için memnuniyet düzeyinde belirgin bir fark oluşturmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, doğumda refakatçi varlığı, annenin tercih ettiği pozisyonda ıkınmasına destek verilmesi, uygulamalı emzirme desteği, uterotonik kullanımı, plasenta doğumuna müdahale, uterus masajı, postpartum komplikasyonlar, yenidoğanın tıbbi durumu ve uygulanan rutin bakım prosedürleri ile doğum memnuniyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, travay ve doğum sürecinde uygulanan bazı müdahale ve bakım biçimlerinin annelerin memnuniyet düzeyini anlamlı biçimde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of care and interventions provided during labor and delivery on maternal satisfaction. Employing a descriptive and correlational design, the research was conducted between February and July 2024 in the delivery unit of Trabzon Kanuni Training and Research Hospital (Numune Campus), with a sample of 340 postpartum women. Data were collected using the Pregnancy Identification Form, the Short-Form Birth Satisfaction Scale (T-BSS-R), and the Perception of Birth Practices Scale (BPPS). In addition to descriptive statistics, independent samples t-test, Mann–Whitney U test, one-way ANOVA, Kruskal–Wallis test, appropriate post-hoc tests, as well as Pearson and Spearman correlation analyses were employed. Findings revealed that 73.8% of participants reported a moderate level of birth satisfaction. A statistically significant, negative, and weak correlation was found between the total scores of T-BSS-R and BPPS (p<0.05). Interventions such as oxytocin induction, administration of antispasmodics, ultrasonography, episiotomy and frequent vaginal examinations were significantly associated with lower maternal satisfaction (p<0.05). In contrast, support for spontaneous pushing and immediate breastfeeding after birth were found to enhance satisfaction (p<0.05). Birth-related information, emotional support, and informed consent were uniformly provided to all participants and, therefore, did not have a significant effect on satisfaction. Moreover, no significant associations were found between maternal satisfaction and factors such as the presence of a birth companion, preferred pushing position, breastfeeding support, uterotonic use, management of placental delivery, uterine massage, postpartum complications, the newborn's clinical status, or routine care procedures (p>0.05). In conclusion, it was determined that certain clinical interventions and care practices during labor and delivery can significantly affect maternal satisfaction.