Ethereum akıllı sözleşmelerinde güvenlik zafiyetlerinin tespiti için statik analiz destekli fuzzing tabanlı hibrit bir yaklaşım
A hybrid fuzzing-based approach supported by static analysis for detecting security vulnerabilities in ethereum smart sontracts
- Tez No: 977049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Akıllı sözleşmeler, Blockchain, Bulanık, Ethereum, Katılık, Smart contracts, Blockchain, Fuzzy, Ethereum, Solidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Ethereum platformunda yaygın olarak kullanılan akıllı sözleşmelerin güvenlik zafiyetleri incelenmiş ve mevcut analiz yöntemlerinin etkinliği değerlendirilmiştir. Literatür taraması sonucunda, mevcut statik ve dinamik analiz araçlarının, özellikle karmaşık yapıda olan akıllı sözleşmeler karşısında sınırlı kaldığı ve yeterli kod kapsamı sağlayamadığı gözlemlenmiştir. Bu soruna çözüm olarak, çalışmada statik analiz ile desteklenen hedef odaklı bir fuzzing yöntemi önerilmiştir. Geliştirilen yaklaşım, rastgele veri üretiminin yerine, analiz öncesinde sözleşme yapısının incelenmesine dayalı olarak, daha anlamlı ve kapsamlı test senaryoları üretmektedir. Gerçekleştirilen deneysel analizlerde, önerilen yöntem ile geleneksel fuzzing teknikleri karşılaştırılmıştır. Etherscan üzerinden filtrelenerek elde edilen 13,644 akıllı sözleşmeden oluşan veri seti aracılığıyla, farklı akıllı sözleşme kaynak kodları üzerinde yapılan testlerde, önerilen yaklaşımın geleneksel fuzzing'e göre benzersiz giriş üretme oranında %12, benzersiz işlem yürütme oranında %9, sonuç olarak kod kapsama oranında %11, zafiyet tespiti efektiflik oranında ise %15,28 daha başarılı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar, güvenlik açıklarının tespitinde daha derinlemesine ve etkili bir analiz sağlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the security vulnerabilities of smart contracts, which are widely used on the Ethereum platform, are examined, and the effectiveness of existing analysis methods is evaluated. The literature review revealed that current static and dynamic analysis tools are often insufficient when dealing with complex smart contract structures, particularly in terms of achieving adequate code coverage.To address this issue, a targeted fuzzing approach supported by static analysis is proposed. Instead of relying on random input generation, the developed method is based on a preliminary structural analysis of the contract, enabling the generation of more meaningful and comprehensive test scenarios. In the experimental analyses conducted, the proposed method was compared with traditional fuzzing techniques. Using a dataset of 13.644 smart contract projects filtered from Etherscan, tests were performed on various smart contract source codes. The results indicate that the proposed approach outperforms traditional fuzzing by 12% in unique input generation rate, 9% in unique execution rate, 11% in code coverage, and 15.28% in vulnerability detection effectiveness. These findings demonstrate that the proposed method enables a more in-depth and effective analysis for identifying security vulnerabilities.