Sepsise bağlı trombositopeni geliştirme riskini erken tahmin etmek için makine öğrenmesi algoritmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of machine learning algorithms for early prediction of the risk of sepsis-associated thrombocytopenia
  1. Tez No: 977048
  2. Yazar: EVRİM ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis İlişkili Trombositopeni, Makine Öğrenmesi, Yapay Zekâ, Sınıflandırma Algoritmaları, Tahmin, Performans Ölçütleri, Bayes yöntemi, Naive Bayes sınıflandırıcısı, Performans ölçümleri, Sepsis, Sınıflama yöntemleri, Teşhis, Trombositopeni, Yapay sinir ağları, Yapay zeka, Sepsis-Associated Thrombocytopenia, Machine Learning, Artificial Intelligence, Classification Algorithms, Prediction, Performance Metrics, Bayesian method, Naive Bayes classifier, Performance measurements, Sepsis, Classification methods, Estimation, Diagnosis, Thrombocytopenia, Artificial neural networks, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sepsis, yoğun enfeksiyon sonucunda yüksek mortalite oranına sahip ciddi bir klinik durum olup, trombositopeni bu hastalarda yaygın bir komplikasyondur. Sepsis İlişkili Trombositopeni teşhisinde Rasgele Orman, Yapay Sinir Ağları, Aşırı Gradyan Artırma, Naive Bayes algoritmalarının performanslarını değerlendirerek en uygun modelin belirlenmesi hedeflenmektedir. Yöntem: İki merkezli retrospektif kesitsel çalışmada sepsis hastalarının veri seti kullanılmıştır. Veri seti 80:20 oranında eğitim ve test veri setlerine ayrılarak modeller eğitim veri seti üzerinde eğitilmiş ve test veri seti üzerinde 10 kat çapraz doğrulama ile değerlendirilmiştir ve aşırı öğrenmeyi önlemek için erken durdurma yöntemi kullanılmıştır. Modeller; duyarlılık, özgüllük, yanlış pozitif/negatif oranı, pozitif/negatif tahmin değeri, doğruluk, kesinlik, F1 skoru, AUROC ve karmaşıklık matrisi ölçütleriyle değerlendirilmiştir. İlk 10 önemli değişken her model sınıflandırıcısı ve SHAP ile sıralanmıştır. Bulgular: 1147 sepsis hastasının 772'sinde (%53,4) trombositopeni gelişmiştir. Çapraz doğrulama sonuçlarına göre, %91,10 doğruluk %92,31 F1 skoru ile en iyi model Aşırı Gradyan Artırma olmuştur. Bu modeli sırasıyla %90,32 doğruluk %91,51 F1 skoru ile Yapay Sinir Ağları ve %83,75 doğruluk %85,32 F1 skoru ile Rasgele Orman izlemiştir. Naive Bayes %67,67 doğruluk %60,97 F1 skoru ile son sırada yer almıştır. Sonuçlar: Bu çalışma, Sepsis İlişkili Trombositopeni teşhisinde makine öğrenmesi algoritmalarının yüksek doğruluk oranları ile kullanılabilir potansiyele sahip olduğunu göstermiş olup gelecekteki çalışmalar için rehber niteliğinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is a serious clinical condition with high mortality rates because of intense infection, and thrombocytopenia is a common complication in these patients. It is aimed at determining the most appropriate model by evaluating the performances of Random Forest, Artificial Neural Networks, eXtreme Gradient Boosting, Naive Bayes algorithms in the diagnosis of Sepsis-Associated Thrombocytopenia. Methods: A two-center retrospective cross-sectional study was conducted using a sepsis patient dataset. The dataset was divided into training and test datasets at a ratio of 80:20, and models were trained on the training dataset and evaluated with 10-fold cross-validation on the test dataset, and early stopping was used to prevent over-learning. Models were evaluated using sensitivity, specificity, false positive/negative rate, positive/negative predictive value, accuracy, precision, F1 score, AUROC, and complexity matrix. The top 10 significant variables were ranked by each model classifier and SHAP. Results: Thrombocytopenia developed in 772 (53.4%) of 1147 sepsis patients. According to cross-validation results, the best model was Extreme Gradient Boosting with 91.10% accuracy 92.31% F1 score. This model was followed by Artificial Neural Networks with 90.32% accuracy 91.51% F1 score and Random Forest with 83.75% accuracy 85.32% F1 score, respectively. Naive Bayes came in last place with 67.67% accuracy and 60.97% F1 score. Conclusion: This study has shown that machine learning algorithms have the potential to be used with high accuracy rates in the diagnosis of Sepsis-Associated Thrombocytopenia and will serve as a guide for future studies.