Postmodern romandan sinemaya uyarlama örnekleri: Kara Kitap, Gölgesizler, Ağır Roman.
Examples of adaptation from postmodern novel to cinema: Kara Kitap, Gölgesizler, Ağır Roman.
- Tez No: 977089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENSER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Roman, Sinema, Postmodernizm, Turkish Literature, Novel, Cinema, Postmodernism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Roman ve sinema iç içe geçmiş birbirini besleyen dallardır. Bu çalışmanın ana konusu postmodern romandan sinemaya uyarlanan örneklerin incelenmesidir. Bu amaçla üç postmodern roman ele alınmıştır. Tez; giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm ve sonuç olmak üzere dört kısımdan oluşur. Giriş kısmında sinema ve roman hakkında bilgi verilmiştir. Dünyada ilk sinema örnekleri çeşitli kategorilere göre incelenmiş, sinemanın gelişimine katkıda bulunan mucitler araştırılmıştır. Sinemanın Osmanlı Devleti'ne gelmesi Türkiye'deki gelişimi araştırılmıştır. Romanın dünyadaki gelişimi incelenmiştir. Romandan sinemaya aktarılırken metinlerde oluşan farklılar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde postmodern kavramının ana hatları ortaya konulmuş, edebiyata yansıması hakkında bilgiler verilmiştir. Postmodern sinemaya dair birtakım bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise önce roman tahlil edilmiştir. Sonra bu romanlar sinemaya uyarlanırken metinler arasında oluşan farklılıklar karşılaştırılmıştır. Bu noktada özellikle postmodernizmin verileri dikkate alınarak romanların ve fimlerin kritiği yapılmıştır. Bu bağlamda sinemanın tarihsel gelişimi, postmodern sinema ile edebiyat sinema ilişkisi bu tezin temel odak noktasını oluşturur. Bütün araştırmalar yapıldıktan sonra uygulama bölümüne geçilmiştir. İlk olarak Orhan Pamuk'un yazdığı Kara Kitap romanı ile bu romanın bir bölümünden sinemaya uyarlanan Ömer Kavur'un yönetmenliğini yaptığı 1991 yılında gösterime giren“Gizli Yüz”filmi incelenmiştir. İkinci sırada Hasan Ali Toptaş'ın yazdığı Gölgesizler romanı ile bu romandan sinemaya uyarlanan Ümit Ünal'ın yönetmenliğini yaptığı 2009'da vizyona giren“Gölgesizler”filmi incelenmiştir. Son olarak Metin Kaçan'ın yazdığı Ağır Roman ile bu romandan sinemaya uyarlanan Mustafa Altıoklar'ın yönetmenliğini yaptığı 1997 yılında gösterime giren“Ağır Roman”filmi incelenmiştir. Romanların ve filmlerin önce şahıs kadroları, mekân, zaman eksenli incelemesi yapılmıştır. Ayrıca romanların anlatım tekniği, romanla film arasında karşılaştırmalı olay örgüsü ve filmlerin çekim tekniği incelenmiştir. Sonrasında romandan sinemaya aktarılırken oluşan farklar postmodernizm eksenli karşılaştırılmıştır. Yapılan bu inceleme ile bu üç romanın sinemaya aktarılırken oluşan farklılıklarının ortaya konulması ve çalışmalardaki postmodernizim etkisinin okuyanlara aktarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Novels and cinema are intertwined branches that nourish each other. The main focus of this study is the examination of examples of postmodern novels adapted for film. Three postmodern novels were examined for this purpose. This thesis consists of four parts: introduction, first chapter, second chapter, and conclusion. The introduction provides information about cinema and the novel. The world's first examples of cinema are examined according to various categories, and the inventors who contributed to the development of cinema are analyzed. The introduction of cinema to the Ottoman Empire and its development in Türkiye are studied. The development of the novel globally is analized. The differences that arise in the texts when they are adapted from novels to film are emphasized. The first chapter outlines the concept of postmodernism and provides information on its reflection in literature. Some information on postmodern cinema is provided. The second chapter analyzes the novels first. Then, the differences between the texts that emerged during the adaptation of these novels for film are compared. This chapter critiques the novels and films, particularly considering the data from postmodernism. In this context, the historical development of cinema and the relationship between postmodern cinema and literary cinema constitute the primary focus of this thesis. After completing all the research, the practical part began. First, Orhan Pamuk's novel The Black Book and the film“Secret Face,”directed by Ömer Kavur and adapted from a section of the novel, were examined. Secondly, the novel Gölgesizler written by Hasan Ali Toptaş and the film“Gölgesizler”directed by Ümit Ünal and released in 2009, which was adapted from this novel, were examined. Finally, Metin Kaçan's Ağır Roman and the film“Ağır Roman”directed by Mustafa Altıoklar, adapted from the novel, released in 1997, were examined. The novels and films were first examined in terms of their characters, setting, and time. Furthermore, the novels' narrative techniques, the comparative plots between the novels and the films, and the filmmaking techniques were examined. The differences between the novels and the films were then compared through the lens of postmodernism. This study aims to reveal the differences between these three novels and their converting into cinema forms and to convey the influence of postmodernism in these works to readers.