Dental implant somun sisteminin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of a dental implant nut system
- Tez No: 977095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH SOYLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-diş hekimliği, Dentistry-operative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu uzmanlık tezinin amacı, maksilla posterior bölgede dental implant cerrahisinin uygulanmasını güçleştiren ileri derecede kemik rezorpsiyonu durumlarında, yeni geliştirilen dental implant somun sisteminin etkinliğini değerlendirmektir. Özellikle rezidüel kemik yüksekliğinin yetersiz olduğu ve implantın primer stabilitesinin sağlanmasının güçleştiği olgularda, bu yenilikçi sistemin klinik uygulanabilirliği ve biyomekanik katkısı araştırılmıştır. Çalışma, iki merkezde eş zamanlı olarak yürütülmüş olup, somun sisteminin etkinliği poliüretan çene modelleri üzerinde gerçekleştirilen mekanik testlerle değerlendirilmiştir. Ayrıca sistemin fonksiyonel başarısını ve stres dağılımını daha kapsamlı analiz edebilmek amacıyla sonlu elemanlar analizi yöntemi de uygulanmıştır. Klinik modelleme ve bilgisayar destekli analizlerin bir arada kullanıldığı bu yaklaşım, ileri derecede kemik kaybı bulunan olgularda implant cerrahisine yönelik alternatif ve yenilikçi bir çözüm önerisi sunmaktadır. Çalışmada, maksilla posterior bölgede tek ve iki diş eksikliğini temsil eden, kalmış kemik yüksekliği yaklaşık 1 mm olan atrofik hazır çene modelleri (Selbone, Kayseri, Türkiye) kullanılmıştır. Modeller 4 gruba ayrılmıştır; Grup 1: 16 nolu diş bölgesine yerleştirilen tek implant, Grup 2: Tek implant ve somun, Grup 3: 26 ve 27 nolu diş bölgelerine yerleştirilen iki implant ve Grup 4: 2 implant ve somun. Elde edilen veriler doğrultusunda, her grupta 10 adet poliüretan model kullanılmıştır. Bu modellere somun sistemi uygulanmış ve uygulanmamış implantlar yerleştirilerek primer stabilite değerleri Osstell cihazı ile ölçülmüştür. Eş zamanlı yürütülen sonlu elemanlar analizinde ise, modellerden elde edilen konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinden elde edilen anatomik veriler kullanılarak dijital modeller oluşturulmuştur. Bu modeller üzerinde somunlu ve somunsuz implantlara doğrusal olarak artan kuvvetler uygulanmış, implantların kemikten ayrıldığı (başarısızlık) kuvvet değerleri belirlenmiştir. Ayrıca, somun sisteminin biyomekanik katkısını değerlendirmek amacıyla hem implant hem de kemik üzerinde oluşan stres dağılımları karşılaştırılmıştır. Bu sayede, somun sisteminin implant stabilitesine ve kemik üzerindeki stres transferine etkisi kapsamlı biçimde analiz edilmiştir. Tek diş eksikliğini temsil eden (16 numara) modellerde, somunsuz implantların ortalama ISQ (İmplant stabilite katsayısı) değeri 10,91 ± 7,35 olarak bulunurken, somun sistemi uygulanan implantlarda bu değer 18,27 ± 7,11'e yükselmiş ve yaklaşık %67 oranında bir artış elde edilmiştir. İki diş eksikliğini temsil eden modellerde ise, somunsuz implantların ortalama ISQ değeri 11,13 ± 4,14 iken, somunlu implantlarda 19,24 ± 4,24 olarak ölçülmüş ve artış oranı %73 olarak belirlenmiştir. İstatistiksel analiz sonucunda, Grup 1 ile Grup 2 arasında (p <0.005) ve Grup 3 ile Grup 4 arasında (p <0.001) anlamlı fark saptanmıştır. Sonlu elemanlar analizinde, Grup 1 de implantın kemikten ayrılması için gerekli kuvvet 16,5 N olarak belirlenirken, Grup 2 de bu değer 20,33 N'a yükselmiştir. Grup 3'te ise, ayrılma kuvveti 15 N iken, Grup 4'te bu değer 22,3 N'a ulaşmıştır. Ayrıca tüm modellerde, kemik üzerindeki sıkışma stres değerleri Grup 2 ve Grup 4'te, Grup 1 ve Grup 3'e kıyasla daha düşük bulunmuştur. Elde edilen bulgular, somun sisteminin implantların primer stabilitesini artırdığını ve stres dağılımını daha dengeli hale getirdiğini göstermektedir. Bu sonuçlar, sistemin ileri derecede rezorbe maksillada implant biyomekaniğine potansiyel katkı sağlayabileceğini ve ileride yapılacak klinik çalışmalar için umut verici bir temel oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this specialty thesis is to evaluate the effectiveness of a newly developed dental implant nut system in cases of severe bone resorption in the posterior maxilla, where dental implant surgery becomes particularly challenging. Specifically, the study investigates the clinical applicability and biomechanical contribution of this innovative system in cases where residual bone height is insufficient and achieving primary stability of the implant is difficult. The study was conducted simultaneously at two centers, and the effectiveness of the nut system was assessed through mechanical tests performed on polyurethane jaw models. In addition, finite element analysis (FEA) was applied to comprehensively analyze the functional success of the system and the distribution of stresses. This combined approach of clinical modeling and computer-assisted analysis offers an innovative and alternative solution for implant surgery in cases with advanced bone loss. In the study, atrophic prefabricated jaw models (Selbone, Kayseri, Türkiye) representing the posterior maxilla with approximately 1 mm residual bone height in single-tooth and two missing adjacent teeth scenario were used. The models were divided into four groups: Group 1: single implant placed in the region of tooth 16, Group 2: single implant with nut system, Group 3: two implants placed in the regions of teeth 26 and 27, and Group 4: two implants with nut system. For each group, 10 polyurethane models were used. Implants with and without the nut system were placed, and their primary stability values were measured using the Osstell device. In the simultaneously conducted finite element analysis, digital models were created using anatomical data obtained from cone-beam computed tomography (CBCT) images. On these models, implants with and without the nut system were subjected to linearly increasing loads, and the force values at which the implants detached from the bone (failure) were determined. Furthermore, to evaluate the biomechanical contribution of the nut system, the stress distribution on both the implants and the bone was compared. In this way, the effect of the nut system on implant stability and stress transfer to the bone was comprehensively analyzed. In the single-tooth edentulous models (tooth 16 region), the mean ISQ (Implant Stability Quotient) value of implants without the nut system was found to be 10.91 ± 7.35, whereas with the nut system, it increased to 18.27 ± 7.11, corresponding to an approximate 67% increase. In the two-tooth edentulous models, the mean ISQ value was 11.13 ± 4.14 without the nut system and 19.24 ± 4.24 with the nut system, indicating a 73% increase. Statistical analysis revealed significant differences between Group 1 and Group 2 (p <0.005), as well as between Group 3 and Group 4 (p <0.001). In the finite element analysis, the force required for implant detachment from the bone in Group 1 was 16.5 N, whereas in Group 2 it increased to 20.33 N. In Group 3, the detachment force was 15 N, while in Group 4 it reached 22.3 N. Additionally, in all models, the compressive stress values on the bone were found to be lower in Group 2 and Group 4 compared with Group 1 and Group 3. The findings indicate that the nut system enhances the primary stability of implants and leads to a more balanced stress distribution. These results suggest that the system could potentially contribute to implant biomechanics in severely resorbed maxillae and provide a promising foundation for future clinical studies.