Tıbbi onkoloji kliniğinde ilk başvurusunda metastatik meme kanseri tanısı konulan hastaların demografik, patolojik ve klinik özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of the demographic, pathological and clinical characteristics of patients diagnosed with metastatic breast cancer at their initial presentation to the medical oncology clinic
  1. Tez No: 977099
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERNAZ TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: De novo metastatik, meme kanseri, moleküler alt tip, sağkalım analizi, prognostik faktörler, De novo metastatic, breast cancer, molecular subtype, survival analysis, prognostic factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'na başvuran ve tanı anında metastatik hastalık saptanan 100 de novo metastatik meme kanseri (dnMMK) hastasının demografik, klinik, patolojik ve sağkalım özelliklerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 2014-2024 yılları arasında tanı anında dnMMK saptanan 100 kadın hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Metastatik hastalık tanısı görüntüleme yöntemleri (BT, PET-BT vb.) ile doğrulanmış, veriler hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Sağkalım Kaplan-Meier, prognostik faktörler Cox regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Medyan yaş 54 olup hastaların %66'sı postmenopozaldir. En sık moleküler alt tip Luminal B (HER2 negatif, %30) olarak bulunmuştur. Hormon reseptörü (HR) pozitif 64 hastanın 59'unda ilk basamakta hormonoterapi kullanılmış olup 43'üne aromataz inhibitörü + CDK4/6 inhibitörü verilmiştir. 20 peri/premenopozal hastada LHRH analoğu kullanılmıştır. Endokrin direnç gelişen 30 hastaya 2. basamakta fulvestrant, 15 hastaya everolimus verilmiştir. İlk basamakta 46 hasta kemoterapi almış, bunların 44'ünde taksan bazlı rejim verilmiştir. HER2 pozitif 28 hastanın tamamında trastuzumab + pertuzumab + taksan kullanılmış, progresyon sonrası 16 hastada T-DM1, 8 hastada kapesitabin + lapatinib kullanılmıştır. 4 PD-L1 pozitif ÜNMK hastası immünoterapi olarak pembrolizumab ile kemoterapi kombinasyonu almıştır. Medyan genel sağkalıma ulaşılamamış, 1-, 3- ve 5-yıllık sağkalım oranları sırasıyla %86.0; %70.2 ve %58.6 olarak hesaplanmıştır. Medyan progresyonsuz sağkalım 21,0 ay olup, ÜNMK ve HER2 pozitif/HR negatif alt tipler en kötü prognoza sahip gruplar olarak belirlenmiştir. Viseral metastazı olmayıp yalnızca kemik metastazı olan hastalarda hem GS hem de PS anlamlı olarak daha uzun saptanmıştır. Cox analizinde HER2 pozitif/HR negatif alt tip, ÜNMK ve visseral metastaz varlığı olumsuz prognostik faktörler olarak bulunmuştur. HR pozitifliği ve düşük Ki-67 indeksi daha iyi sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. Tedaviye erken yanıt univaryant analizde anlamlı bulunmuş, ancak çok değişkenli modelde bağımsız bir prognostik faktör olarak doğrulanmamıştır. Bu durum, erken tedavi yanıtının prognostik değer taşıyabileceğini ancak dikkatle yorumlanması gerektiğini düşündürmektedir. Sonuç: dnMMK heterojen bir hastalık grubu olup Bulgularımız biyolojik alt tip, metastaz paterni, hormon reseptör durumu, proliferasyon indeksi ve erken tedavi yanıtının sağkalımda belirleyici rol oynadığını ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the demographic, clinical, pathological, and survival characteristics of 100 patients with de novo metastatic breast cancer (dnMBC) diagnosed at the Department of Medical Oncology, Trakya University Faculty of Medicine. Materials and Methods: A total of 100 female patients diagnosed with dnMBC between 2014 and 2024 were retrospectively analyzed. The diagnosis of metastatic disease was confirmed by imaging methods (CT, PET-CT, etc.), and demographic, clinical, and treatment data were obtained from hospital records. Survival outcomes were assessed using the Kaplan-Meier method and prognostic factors were evaluated with Cox regression analysis. Results: The median age was 54 years and 66% of the patients were postmenopausal. The most frequent molecular subtype was Luminal B (HER2 negative, 30%). Among 64 hormone receptor (HR) positive patients, 59 received endocrine therapy as first-line treatment; 43 were treated with aromatase inhibitors plus CDK4/6 inhibitors and 20 peri/premenopausal patients received LHRH analogs. In cases of endocrine resistance, in the second line treatment 30 patients received fulvestrant and 15 received everolimus. A total of 46 patients received first-line chemotherapy, of whom 44 were treated with taxane-based regimens. All 28 HER2-positive patients received trastuzumab + pertuzumab + taxane; after progression, 16 were treated with T-DM1 and 8 with capecitabine + lapatinib. 4 PD-L1-positive TNBC patients received pembrolizumab. Median OS was not reached, with 1-, 3-, and 5-year OS rates of 86.0%, 70.2%, and 58.6%, respectively. Median PFS was 21.0 months, and TNBC and HER2-positive/HR-negative subtypes showed the worst prognosis. Patients with bone-only metastases had significantly better OS and PFS. In Cox regression, HER2-positive/HR-negative subtype, TNBC, and visceral metastases were independent adverse prognostic factors, whereas HR positivity and low Ki-67 index were associated with better survival. Early treatment response was significant in univariate analysis but was not confirmed as an independent prognostic factor in multivariate analysis, suggesting it may have prognostic value but requires cautious interpretation. Conclusion: dnMBC is a heterogeneous disease. Our findings demonstrate that biological subtype, metastatic pattern, hormone receptor status, proliferation index, and early treatment response play decisive roles in survival and emphasize the importance of personalized treatment approaches.