Âşık Mihmanî Cuya -Hayatı ve şiirleri üzerine inceleme-
Âşik Mihmanî Cuya -An examination of his life and poetry-
  1. Tez No: 977268
  2. Yazar: MERVE AYTEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Poem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Türk âşık edebiyatı, yüzyıllar boyunca Anadolu'nun farklı bölgelerinde yaşamış âşıkların eserleriyle zenginleşmiş, halkın duygu ve düşüncelerini sanatla buluşturmuştur. Bu âşıklar arasında Kars ve çevresinde yetişen Karslı Âşık Mihmanî, Doğu Anadolu'nun kültürel ve sosyal yapısını yansıtan özgün şiirleriyle önemli bir yer tutar. Bu çalışmada âşıklık geleneği içerisinde önemli bir yere sahip olan Âşık Mihmanî Cuya'nın hayatı ve eserleri incelenmiştir. Döneminde âşıklık geleneği içerisinde kendisine önemli bir yer edinen Mihmanî Cuya'nın vefatından sonra eserleri unutulmaya yüz tutmuştur Mihmanî hece ölçüsüyle, samimi ve yalın diliyle söylediği şiirlerinde döneminin toplumsal olaylarına yer vermiş bir âşıktır. Saz eşliğinde söylediği şiirleri bölge halkı tarafından büyük ilgi görmüş ve sözlü kültürün önemli bir parçası olmuştur. Sanatını gerek yurt içinde gerekse yurt dışında âşık programları yaparak icra eden âşık Doğu Anadolu'nun zengin halk kültürünü ve duygusal derinliğini şiirlerinde yansıtarak, bölge halk şiiri geleneğine önemli katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish minstrel literature has been enriched by the works of bards who lived in various regions of Anatolia for centuries, bringing the emotions and thoughts of the people to life through art. Among these bards, Âşık Mihmanî from Kars, who grew up in Kars and its surrounding areas, holds a significant place with his original poems reflecting the cultural and social fabric of Eastern Anatolia. This study examines the life and works of Âşık Mihmanî Cuya, who held a significant place in the minstrel tradition. Although he held a prominent place in the minstrel tradition during his time, his works faded into obscurity after his death. Mihmanî was a bard who, in his poems written with syllabic meter and sincere and simple language, incorporated social events of his time. His poems, sung to the accompaniment of the saz (a type of saz), were greatly appreciated by the local people and became an important part of oral culture. Performing his art through minstrel programs both at home and abroad, the bard reflected the rich folk culture and emotional depth of Eastern Anatolia in his poems, making significant contributions to the regional folk poetry tradition.