Modeling Urban Traffic of Tabriz Using a Data-Driven Approach
Veri Odaklı Yaklaşım Kullanarak Tebriz Şehir Trafiğinin Modellemesi
  1. Tez No: 977322
  2. Yazar: NIMA JAFARI NAVIMIPOUR
  3. Danışmanlar: ASSOC. PROF. DR. MİRKAMAL MİRNİA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal veri modeli, Veri trafiği, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Şehiriçi trafiği, Conceptual data model, Data traffic, Human-artificial intelligence interaction, Urban traffic
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Farsça
  9. Üniversite: Islamıc Azad Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, veri odaklı yaklaşım temelinde Tebriz kent trafiğinin modellenmesi için iki yeni model önermektir. Geliştirilen modeller, kentsel trafik akışının izlenmesi, yönetilmesi ve akıllı bir şekilde kontrol edilmesi için farklı yapılara sahiptir. Çalışmada ilk olarak, Tebriz'in üç seviyeli trafik ağı LHMD ve LMD grafik yapıları kullanılarak modellenmiştir. Bu hiyerarşik yapı, yüksek veri işleme kapasitesi ve etkili veri saklama özelliği sayesinde trafiğin hızlı ve ayrıntılı analizine olanak sağlar ve özellikle izleme sistemleri için uygundur. Devamında, Tebriz'deki caddeler ana arterler, hakim arterler ve yan arterler olmak üzere üç grupta sınıflandırılarak, trafik ışıklarının akıllı kontrolü için veri odaklı IGWM modeli sunulmuştur. Bu model, akıllı yeşil dalga sistemi (IGWS) için altyapı oluşturarak trafik ışıklarının dinamik olarak senkronize edilmesini ve sürücülerin belirlenen hızda ilerlediklerinde gereksiz duraklamalarla karşılaşmamalarını sağlar. Simülasyon sonuçları, önerilen yöntemlerin Tebriz genelinde uygulanması durumunda trafik yoğunluğunda, ortalama seyahat süresinde, trafik ışıklarında bekleme sayısında ve yakıt tüketiminde anlamlı azalmalar sağlayacağını göstermektedir. Elde edilen bulgular, veri odaklı yaklaşımların büyük şehirlerin trafik yönetiminde etkili ve yaygınlaştırılabilir çözümler sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to introduce two new models for modelling the traffic flow in Tabriz, based on a data-driven approach. Each proposed model is designed with a distinct structure to enable efficient monitoring, management, and intelligent control of urban traffic. First, the three-level traffic network of Tabriz is modeled using LHMD and LMD graph structures. This hierarchical structure, supported by high data processing capabilities and efficient data storage, enables fast and detailed traffic analysis, making it particularly suitable for traffic monitoring systems. Furthermore, by classifying the streets of Tabriz into three groups: main, dominant, and subordinate streets, the IGWM model is proposed as a data-driven traffic model for use in intelligent traffic-light controllers. This model serves as the foundation for the Intelligent Green Wave System (IGWS), which dynamically synchronises traffic lights, enabling vehicles travelling at the designated speed to pass through most intersections without unnecessary stops. Simulation results show that implementing these methods across the city of Tabriz can significantly reduce traffic congestion, average travel time, the number of stops at intersections, and fuel consumption. The findings demonstrate that data-driven approaches offer effective and scalable solutions for traffic management in large cities.