Zeki Demirkubuz sinemasında yabancılaşma
Alienation in Zeki Demirkubuz's cinema
  1. Tez No: 977470
  2. Yazar: ABDULKADİR YENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİNE SEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Sociology, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Demirkubuz, Zeki, Modernizm, Türk sineması, Yabancılaşma, Demirkubuz, Zeki, Modernism, Turkish cinema, Alienation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Zeki Demirkubuz sinemasında modernlik ve yabancılaşma kavramlarını fenomenolojik film çözümleme yöntemiyle ele almayı amaçlamaktadır. Modernleşme sürecinin bireyde yarattığı kimlik, değer ve anlam krizleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkan yabancılaşma olgusu, Demirkubuz'un filmografisinde belirgin bir şekilde izlenebilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, modernizmin birey üzerindeki yıkıcı etkilerinin yönetmenin filmlerinde nasıl temsil edildiğini ortaya koymaktır. Tez kapsamında Masumiyet (1997), Yazgı (2001), Kader (2006), Yeraltı (2012) ve Hayat (2023) filmleri analiz edilmiştir. Çalışmada hem bireyin topluma hem de bireyin kendine yabancılaşma biçimleri incelenmiştir. Yabancılaşma kavramı Hegel, Marx, Camus ve Dostoyevski gibi düşünürler üzerinden teorik çerçeveye oturtulmuş; filmlerdeki karakterler bu bağlamda değerlendirilmiştir. Araştırmada, Demirkubuz'un modern insanın içsel yalnızlığını, toplumsal uyumsuzluğunu ve değer boşluğunu merkezine alan anlatı yapısının, yabancılaşma kavramını anlamada özgün bir sinemasal alan sunduğu sonucuna varılmıştır. Tez, hem Zeki Demirkubuz sineması üzerine literatürdeki bir boşluğu doldurmakta hem de modern sinema ve sosyoloji ilişkisini yeni bir perspektifle ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the concepts of modernity and alienation in the cinema of Zeki Demirkubuz through the method of phenomenological film analysis. Alienation, which arises as a consequence of identity, value, and meaning crises caused by the process of modernization, is distinctly observable in Demirkubuz's filmography. The primary goal of the study is to reveal how the destructive effects of modernity on the individual are represented in the director's films. The analysis focuses on five films: Masumiyet (1997), Yazgı (2001), Kader (2006), Yeraltı (2012), and Hayat (2023). The study examines both the individual's alienation from society and self-alienation. The concept of alienation is framed theoretically through the views of thinkers such as Hegel, Marx, Camus, and Dostoevsky; and the characters in the films are evaluated accordingly. The research concludes that Demirkubuz's narrative structure, centered around the inner loneliness, social incompatibility, and value vacuum of modern individuals, offers a unique cinematic space for understanding alienation. This thesis fills a gap in the literature on Zeki Demirkubuz's cinema and provides a new perspective on the relationship between modern cinema and sociology.