İmmünoterapi alan metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında sağ kalım ve yanıtı etkileyen demografik, klinik ve laboratuvar parametrelerin değerlendirilmesi
Clinical and laboratory parameters to predict immunotherapy efficacy in metastatic non-small cell lung cancer patients
- Tez No: 977469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİYE AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Karsinoma-küçük hücreli olmayan-akciğer, İmmün kontrol nokta inhibitörleri, İmmünoterapi, Carcinoma-non small cell-lung, Immune checkpoint inhibitors, Immunotherapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), tüm dünyada ve ülkemizde kanser ölümlerinin önemli bir oranını oluşturmaktadır. Günümüzde, programlı hücre ölümü proteini 1 (PD-1) ve ligandı (PD-L1) üzerinde etki gösteren immünoterapi ajanları metastatik KHDAK hastalarında tedavinin ilk ve sonraki basamaklarında ana tedavi unsurlarından biri haline gelmiştir. Bu çalışmada; metastatik KHDAK hastalarında immünoterapi etkinliğini öngörmede kullanışlı olabilecek klinik özellikler ve laboratuvar değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya; İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'ne Ocak 2019 ve Şubat 2025 tarihleri arasında başvurmuş ve takiplerinde nivolumab, pembrolizumab ya da atezolizumab kullanmış ya da kullanmakta olan, tanı anında ya da takiplerinde son TNM evrelemesine göre evre 4 olarak evrelendirilmiş 157 KHDAK hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar değerleri hasta dosyalarından ve sistemden elde edilerek analiz edilmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda, hastaların immünoterapiyi aldığı basamak sayısı arttıkça mortalite ve progresyon görülme oranının da arttığı tespit edildi. Kötü performans skoru (ECOG ≥2), kemik ve karaciğer metastazı görülmesi, yüksek CRP/albümin, düşük hemoglobin değerleri ölüm riskinde artış ile bağımsız bir faktör olarak ilişkili bulunmuşlardır. Yapılan Kaplan Meier sağkalım analizlerine göre; CRP/albümin ≥8.4, Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi (Sİİ) ≥900, İlerlemiş Akciğer Kanseri İnflamasyon İndeksi (ALI) <16 ve nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ≥3.2 kesim değerleri sağ kalımda düşüş ile anlamlı ilişkide bulunmuşlardır. İmmünoterapi ile beraber görülen NLO düzeyinde, Sİİ değerinde, CRP/albümin oranında ve karsinoembriyonik antijen (CEA) düzeyindeki artışlar progresyonla, laktat dehidrogenez (LDH) düzeyinde düşüşler ise immünoterapi yanıtıyla ilişkili olarak bulunmuştur (Tüm değerler için P<0,05). PD-L1 pozitifliği hastalarda düşük ölüm riski ile anlamlı biçimde ilişkilendirilse (p<0,05) de genel sağ kalım düzeyinde istatistiksel anlamlılığa ulaşmayan 9 aylık bir katkı sağlamıştır (P>0,05). Sonuç: Metastatik KHDAK hastalarında immünoterapinin birinci basamakta verilmesi immünoterapi etkinliğini arttırır. ECOG skoru, kemik ve karaciğer metastazları, NLO, Sİİ, CRP/albümin, ALI, Hb, LDH, CEA gibi kolay ulaşılabilir klinik ve laboratuvar parametreler hangi hastaların immünoterapiden fayda göreceğini belirlemede ve takipte yanıtla ilgili fikir vermede kullanışlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-small cell lung cancer (NSCLC) is a major cause of cancer death in all around the world. Immunotherapy agents, which show their impact on programmed cell death protein- 1 and its ligand (PD-1 and PD-L1), are currently used very commonly in advanced NSCLC patients as first and further line options. This study aims to determine useful clinical and biochemical parameters to predict immunotherapy efficacy in metastatic NSCLC patients. Methods: 157 metastatic NSCLC patients who got treated with either nivolumab, pembrolizumab or atezolizumab between the months of January 2019 and February 2025 in Istanbul University Oncology Institute were included in the study. Demographic and clinical information, as well as laboratory values were taken from the patient files retrospectively and analyzed statistically. Results: Our analyses showed that as the line of treatment in which the patients get the immunotherapy increases, the mortality and the progression rate increased concurrently. Low performance score (ECOG≥2), bone and liver metastases, high CRP/albumin, low hemoglobin (Hb) values were independentely correlated with increase in mortality rates. The Kaplan-Meier survival analyses indicated that the cut-off values of CRP/albumin ≥8.4, Systemic Immune Inflammation Index (SII) ≥900, the advanced lung cancer inflammation index (ALI) <16 and neutrophil/lymphocytes ratio (NLR) ≥3.2 are statistically significant in terms of showing predisposition to decrease in survival. Increase in NLR, SII, CRP/albumin and carcinoembryonic antigen (CEA) values were found to be related with progression, whereas decrease in lactate dehydrogenase (LDH) value was found to be related with good response to immunotherapy (P<0.05 for all values). Positive PD-L1 expression (≥%1) was associated with decrease in mortality risk (P<0.05) and in the survival analyze it provided 9 months survival advantage, yet this was not statistically significant (p>0.05) Conclusion: Immunotherapy as the first line treatment for metastatic NSCLC patients shows the best results. ECOG score, presence of bone and liver metastases, NLO, SII, CRP/albumin, ALI, Hb, LDH and CEA are easily accessible clinical and labarotory parameters for determining which patients to benefit most with the immunotherapy agents as well as providing insight about the treatment response in the follow up period.