Türkiye'de mobilya satışları üzerinde etkili olan faktörler
Determinants of furniture sales in Türkiye
  1. Tez No: 977503
  2. Yazar: SEDA ÖLÇER BARADAYI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH SEDEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya sektörü, İstatistiksel analiz, Firniture sector, Statistical analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de mobilya sektörü hem istihdam hem de ihracat potansiyeliyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir endüstri alanı olmuştur ve birçok faktörün etkisi ile dinamik bir yapı sergilemektedir. Bu faktörler, tüketicilerin satın alma kararlarını, üreticilerin stratejilerini ve sektördeki genel ekonomik performansı şekillendirmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de mobilya satışları üzerinde etkili olan temel faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada 532 tüketiciyle ve 61 uzman ile anket çalışması yapılmış ve nicel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Anket verilerinin analizinden edinilen bulgular, görünüm ve fonksiyonellik algısının tüm gruplar tarafından öncelikli kriter olarak değerlendirildiğini, çevresel etki ve tanıtım kaynaklı unsurların ise nispeten ikincil kaldığını göstermiştir. Demografik analizler cinsiyet, yaş, gelir ve çalışma biçimine göre belirli boyutlarda anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, mobilya sektöründe pazarlama ve tasarım stratejilerinin hedef kitleye göre uyarlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The furniture industry in Türkiye has emerged as an important contributor to the national economy through its potential for employment and exports. This dynamic sector is shaped by a range of factors that influence consumers' purchasing behavior, manufacturer strategies, and overall economic performance of the industry. This study aims to identify the key determinants affecting furniture sales in Türkiye. As part of the study, a survey was conducted with 532 consumers and 61 industry experts, and the responses were analyzed using quantitative methods. The findings indicate that visual appeal and functionality are the primary criteria influencing purchasing decisions across all respondent groups, whereas environmental concerns and promotional factors are relatively less influential. Demographic analyses further reveal notable differences across variables such as gender, age, income level, and employment status. These results suggest that marketing and design strategies in the furniture industry should be tailored to the characteristics of target audiences.