Psikolojik Besin Bağlılığı Ölçeği'nin (PFIS) Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the Psychological Food Involvement Scale (PFIS)
  1. Tez No: 977524
  2. Yazar: EZGİ RUKEN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH KANER TOHTAK, PROF. DR. MELİH KAAN SÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: besin bağlılığı, beslenme, psikoloji, geçerlik ve güvenirlik, food involvement, nutrition, psychology, validity and reliability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, tüketici ile besin arasındaki derin sembolik ilişkiyi daha iyi anlamak üzere geliştirilen Psikolojik Besin Bağlılığı Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır. Yöntem: Çalışma, Eylül 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi personel ve öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışmaya 373 kadın, 201 erkek olmak üzere 18-60 yaş arası toplam 574 birey dahil edilmiştir. Çalışma verileri yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Anket formu; Genel Bilgiler, PFIS-TR, Besin Neofobisi Ölçeği, Yiyecek İçecekte Çeşitlilik Arayışı Ölçeği, Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği ve Besin Tüketim Sıklığı Formu olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın istatistiksel analizi, IBM SPSS Statistics 29.0.2.0 (Statistical Package For The Social Sciences) programı, Jamovi (v2.6) yazılımı ve R tabanlı SEMLj modülü kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Orijinali 19 maddeden oluşan Psikolojik Besin Bağlılığı Ölçeği'ne doğrulayıcı faktör analizi uygulanarak dört boyut ve 18 maddeden oluşan haliyle ölçeğin yapı geçerliği sağlanmıştır (x²/sd=4,50, RMSEA=0,078, SRMR=0,060, CFI=0,994 ve TLI=0,993). İç tutarlılık analizi sonucunda, boyutlar arasında 0,80 ile 0,91 arasında değişen Cronbach alfa katsayıları güvenilir bir yapı sergilemiştir. Kadın bireylerin PFIS-TR toplam puanlarının erkek bireylerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu; PFIS-TR alt boyutları ile Besin Neofobisi Ölçeği, Yiyecek İçecekte Çeşitlilik Arayışı ve Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği gibi değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Bu bulgular, psikolojik besin bağlılığının bireylerin yeme tutumları ve sağlık davranışları ile çok boyutlu ilişkiler taşıdığını göstermektedir. Sonuçlar: Çalışma bulguları, Psikolojik Besin Bağlılığı Ölçeği'nin (PFIS-TR) Türk yetişkin örnekleminde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymuştur. Ölçek; duygusal denge, kendini gerçekleştirme, sosyal onay ve sosyal bağlanma olmak üzere dört alt boyutta yapılandırılmış toplam 18 maddeden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to conduct a Turkish validity and reliability study of the Psychological Food Involvement Scale, which was developed to better understand the deep symbolic relationship between consumers and food. Methods: The study was conducted with the staff and students of Izmir Katip Celebi University between September 2024 and February 2025. A total of 574 individuals between the ages of 18-60, 373 women and 201 men, were included in the study. The study data were collected by face-to-face questionnaire method. The questionnaire form consisted of six sections: General Information, PFIS-TR, Food Neophobia Scale, Seeking Variety Seeking Tendency Scale, Mediterranean Diet Adherence Scale and Food Consumption Frequency Form. Statistical analysis of the study was performed using IBM SPSS Statistics 29.0.2.0 (Statistical Package For The Social Sciences) program, Jamovi (v2.6) software and R-based SEMLj module. Results: Confirmatory factor analysis was applied to the Psychological Food Involvement Scale, which originally consisted of 19 items, and the construct validity of the scale was ensured with four dimensions and 18 items (x²/sd=4.50, RMSEA=0.078, SRMR=0.060, CFI=0.994 and TLI=0.993). As a result of the internal consistency analysis, Cronbach's alpha coefficients ranging from 0.80 to 0.91 across dimensions showed a reliable structure. The PFIS-TR total scores of female individuals were significantly higher than those of male individuals; in addition, statistically significant correlations were found between the PFIS-TR dimensions and variables such as Food Neophobia Scale, Seeking Variety Seeking Tendency Scale and Mediterranean Diet Adherence Scale. These findings suggest that psychological food involvement has multidimensional relationships with individuals' eating attitudes and health behaviors. Conclusion: The findings of the study revealed that the Psychological Food Involvement Scale (PFIS-TR) is a valid and reliable measurement tool in the Turkish adult sample. The scale consists of a total of 18 items structured in four dimensions: emotional balance, self realization, social affirmation and social bonding.