Sınıf öğretmenlerinin mesleki yaşamlarında yaşadıkları duyguların incelenmesi
Examining the emotions experienced by primary school teachers in their professional lives
  1. Tez No: 977608
  2. Yazar: FETULLAH ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK İLHAN BEYAZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Sınıf öğretmenleri, Emotion, Class teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin mesleklerini icra ederken deneyimledikleri duyguları ve bu duyguların cinsiyet, mesleki kıdem, okul türü ve eğitim düzeyi gibi değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem benimsenmiştir. Veriler, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Gaziantep'te görev yapan 6453 sınıf öğretmeni arasından uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 367 öğretmenden öğretmen duygu ölçeği aracılığıyla ve 15 öğretmenden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin duygusal durumlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Ancak, mesleki kıdem, eğitim düzeyi ve okul türü değişkenlerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ayrıca, olumlu duyguların öğretmenlerin motivasyonunu ve iş tatminini artırdığı, bunun da sınıf yönetimi ve öğretim kalitesine olumlu yansıdığı belirlenmiştir. Diğer yandan, olumsuz duyguların tükenmişlik hissine neden olduğu, sınıf içi etkileşimleri zorlaştırdığı ve öğrencilerin motivasyonu üzerinde olumsuz etkiler yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the emotions that primary school teachers experience while performing their profession and whether these emotions differ according to variables such as gender, professional seniority, school type and education level. In the study, a mixed metod was adopted in which quantitative and qualitative methods were used together. The data were obtained from 367 teachers selected by convenience sampling method among 6453 classroom teachers working in Gaziantep in the 2023-2024 academic year by using the teacher emotion scale and 15 teachers by using a semi-structured interview form. The findings of the study revealed that teachers' emotional states showed a significant difference according to gender variable. However, no significant difference was found in the variables of professional seniority, education level and school type. In addition, it was determined that positive emotions increased teachers' motivation and job satisfaction, which had positive effects on classroom management and teaching quality. On the other hand, it was concluded that negative emotions cause burnout, make classroom interactions difficult and have negative effects on students' motivation.