Türkiye popülasyonunda LCN2 genindeki polimorfizmlerin alzheimer hastalığı ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of LCN2 gene polymorphisms and alzheimer's disease association in the Turkish population
  1. Tez No: 977644
  2. Yazar: YAREN BEYZA KEKÜLLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKER DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Psikiyatri, Genetik, Biology, Psychiatry, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik psikiyatri, Moleküler biyoloji, Moleküler genetik, Nörobiyoloji, Nöropsikiyatri, Tek nükleotid polimorfizmi, Geriatric psychiatric, Molecular biology, Molecular genetic, Neurobiology, Neuropsychiatry, Single nucleotide polymorphism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Alzheimer hastalığı (AH), bilişsel işlevlerde ilerleyici kayıplara yol açan ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen en yaygın nörokognitif bozukluklardan biridir. Hastalığın patogenezinde genetik faktörler kritik rol oynamaktadır ve etnik kökene özgü genetik varyasyonlar, bireysel risk profillerini belirlemede önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Türk popülasyonunda AH ile ilişkili LCN2 geni incelenmiştir. LCN2 geninde yer alan p.P121S, p.T124M, LCN2:c.356-3C>A ve LCN2:c.476-28A>G polimorfizmleri, 120 hasta ve 166 kontrol olmak üzere, 286 örnek üzerinden RFLP yöntemi ile analiz edilmiştir. LCN2 polimorfizmlerinin hiçbirinde varyant gözlemlenmemiştir. Bu sebeple AH ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmemiştir; bu durum örneklem büyüklüğü ve popülasyonlar arası allel frekans farklılıklarıyla açıklanabilir. Çalışma, AH'nin genetik temellerini aydınlatmaya ve Türk popülasyonunda bu genlerin hastalık riskine olası etkilerini ortaya koymaya katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda, AH'nin genetik temellerinin anlaşılmasına katkı sağlamayı ve LCN2 geninin Türk popülasyonunda hastalık riskine olası etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Elde edilen bulgular, AH'nin genetik bileşenlerine ilişkin gelecekteki araştırmalar için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease (AD) is one of the most common neurocognitive disorders, leading to progressive cognitive loss and severely impacting quality of life. Genetic factors play a critical role in the pathogenesis of the disease, and ethnicity-specific genetic variations are important in determining individual risk profiles. This study examined the LCN2 gene associated with AD in the Turkish population. The p.P121S, p.T124M, LCN2:c.356-3C>A, and LCN2:c.476-28A>G polymorphisms in the LCN2 gene were analyzed using RFLP in 286 samples, including 120 patients and 166 controls. No variants were observed in any of the LCN2 polymorphisms. Therefore, no statistically significant association with AD was observed; this could be explained by sample size and differences in allele frequencies across populations. This study contributes to understanding the genetic basis of AD and revealing the potential impact of these genes on disease risk in the Turkish population. It also aims to contribute to the understanding of the genetic basis of AD and to reveal the potential effects of the LCN2 gene on disease risk in the Turkish population. The findings provide valuable insights into future research on the genetic components of AD.