Anonim ortaklıklarda özkaynaklar
Equity in joint stock companies
  1. Tez No: 977684
  2. Yazar: SEDA PALANDUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SITKI ANLAM ALTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirketler, Dağıtım, Kar, Sermaye, Sermaye artırımı, Sermaye azaltma, Sermaye kaybı, Yedek akçe, Joint stock companies, Distribution, Profit, Capital, Capital increase, Capital decrease, Capital loss, Reserve fund
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Özkaynaklar, yabancı kaynaklarla birlikte, şirket varlıklarının iki finansman kaynağından biridir. Özkaynaklar-yabancı kaynaklar ayrımı, şirket varlıklarını değer itibarıyla iki kategori hâlinde değerlendirmeyi ve bu bölümlere muhasebesel, iktisadi ve hukuki sonuçlar bağlamayı sağlar. Bu çalışmada özkaynak kavramı, özkaynakları oluşturan kalemler, bunların oluşması ve kullanılmasını takiben sermaye değişiklikleri, dağıtımlar ve mali durumun bozulması konuları, özkaynakları ilgilendiren yönleri ekseninde ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, özkaynakların finansal ve hukuki işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için gereken hukuki çerçevenin tespiti ve Türk Hukuku'nun bu eksende değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Joint stock companies finance their assets either by debt or equity. The distinction between debt and equity allows us to divide company assets into two categories based on their value and assign accounting, financial, and legal consequences to each. This study examines the concept of equity, its components, their formation and use, and provides an overview of capital changes, distributions, and financial distress, with a focus on equity-related aspects. The purpose of this study is to identify the legal framework needed for equity to fulfill its financial and legal functions and to evaluate Turkish law accordingly.