6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili haberlerin kriz haberciliği bağlamında incelenmesi
An analysis of news coverage related to the earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023, in the context of crisis journalism
- Tez No: 977683
- Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM ŞENTÜRK KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kriz Haberciliği, Haber, Deprem, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi, Nicel İçerik Analizi, Betimsel analiz, Crisis Journalism, News, Earthquake, February 6 Kahramanmaraş Earthquake, Quantitative Content Analysis, Descriptive Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Gazeteler, geçmişten günümüze kadar insanların haber alma ihtiyaçlarını karşılayan ve bu işlevi sürdüren önemli medya organlarındandır. Özellikle afet ve kriz durumlarında habercilik, toplumun bilgilenmesi ve olayları yaşayanların durumunun izlenmesi açısından kritik bir rol üstlenmektedir. Afet ve kriz durumlarında yapılan haberler, halkın bilgiye erişimini sağlayarak hem toplumsal farkındalığı artırmakta hem de olayların seyrini yansıtmaktadır. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, kriz haberciliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu bağlamda bu araştırma ile söz konusu depremlerin Türk yazılı basınında nasıl ele alındığı, haberlerin hangi ne şekilde sunulduğu ve gazetecilerin sorumluluklarını ne ölçüde yerine getirdiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 6 Şubat Kahramanmaraş depremleriyle ile ilgili haberler, Yeni Çağ, Yeni Akit, Cumhuriyet, Evrensel, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin 07 Şubat 2023 – 08 Mart 2023 tarihleri arasındaki birinci sayfalarında nasıl sunulduğu, nicel içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Gazeteler seçilirken farklı ideolojileri temsil etmelerine dikkat edilmiştir. Yeni Çağ gazetesi ve Yeni Akit gazetesi sağ basını temsilen seçilirken, Cumhuriyet gazetesi ve Evrensel gazetesi ise sol basını temsilen tercih edilmiştir. Hürriyet ve Milliyet gazeteleri ise merkez medyayı temsilen ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Newspapers have been one of the important media organs that meet people's need for information from the past to the present and continue to serve this function. Especially in disaster and crisis situations, journalism plays a critical role in informing the public and monitoring the condition of those affected by events. News coverage during disasters and crises not only provides public access to information but also increases social awareness and reflects the course of events. The earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023, once again highlighted the importance of crisis journalism. In this context, this study aims to examine how the Turkish print media covered the said earthquakes, the manner in which the news was presented, and the extent to which journalists fulfilled their responsibilities. Within the scope of the research, news related to the February 6 Kahramanmaraş earthquakes in the newspapers Yeni Çağ, Yeni Akit, Cumhuriyet, Evrensel, Hürriyet, and Milliyet was analyzed through quantitative content analysis and descriptive analysis methods based on their front pages from February 7, 2023, to March 8, 2023. Care was taken to select newspapers representing different ideologies. Yeni Çağ and Yeni Akit were chosen to represent the right-wing press, while Cumhuriyet and Evrensel were selected to represent the left-wing press. Hürriyet and Milliyet were examined as representatives of the centrist media.