İlkokul öğretmenlerinin zihniyet teorisi bağlamında zekâ algılarının incelenmesi
Investiagation of primary school teachers perceptions of intelligence in the context of mindset theory
- Tez No: 977685
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK İLHAN BEYAZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gelişme düşüncesi tarzı, Sabit düşünme tarzı, Growth mindset, Fixed mindset
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin zekâ algılarını belirlemektir. Yapılan bu çalışmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Mevcut durumu daha da derinlemesine yansıtabilmek adına hem nicel hem de nitel verilerden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında Diyarbakır ili Çermik ilçesinde görev yapmakta olan ilkokul öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak nicel veriler için Dweck (2013) tarafından geliştirilen ve İlhan Beyaztaş ve Hymer (2018) tarafından Türk kültürüne uyarlanan ''Zihniyet Ölçeği'' kullanılmıştır. Nitel veriler için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veriler 197 öğretmene, nitel veriler ise nicel veri analizi sonucu ilkokul öğretmenlerinin sahip oldukları zihniyet algıları, cinsiyetlerine ve gönüllülük esasına göre belirlenen 10 öğretmene uygulanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen nicel veriler SPSS programı kullanılarak, nitel veriler ise MAXQDA programı kullanılarak içerik analizi ile değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda ise; ilkokul öğretmenlerinin sahip oldukları zihniyet algıları arasında anlamlı bir farklılık görülürken, zekâyı algılayış özelliklerini yaş değişkeni açısından incelendiğimizde ise anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bu doğrultuda öğretmenlerin zekâlarının yaştan ziyade farklı durumlardan etkilendiği söz konusudur. Öte yandan sabit veya gelişen zihniyete sahip kadın öğretmenler arasında da zihniyet algıları konusunda anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine primary school teachers' perceptions of intelligence. Descriptive method was used in this study. Both quantitative and qualitative data were utilized in order to reflect the current situation in more depth. The population of the study consists of primary school teachers working in Çermik district of Diyarbakır province in the 2023-2024 academic year. The“Mindset Scale”developed by Dweck (2013) and adapted to Turkish culture by İlhan Beyaztaş and Hymer (2018) was used as a data collection tool for quantitative data. For qualitative data, a semi-structured interview form was used. Quantitative data were applied to 197 teachers and qualitative data were applied to 10 teachers who were determined according to their gender and perceptions of the mindset of primary school teachers as a result of quantitative data analysis. The quantitative data obtained within the scope of the research were evaluated using SPSS program and qualitative data were evaluated by content analysis using MAXQDA program. As a result of the research, while there was a significant difference between the mindset perceptions of primary school teachers, there was no significant difference when we examined the characteristics of perceiving intelligence in terms of age variable. In this direction, it is possible that teachers' intelligence is affected by different situations rather than age. On the other hand, a significant difference was found between female teachers with fixed or developing mindset in terms of their mindset perceptions.