Analysis of the effects of glycolysis regulators on the sucz gene expression and reserve carbonydrate levels in the yeast saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces cerevisiae maya hücresinde glikolizis düzenleyici faktörlerin sucz geninin işleyişi ve depo karbonhidratları üzerine olan etkilerinin analizi
- Tez No: 97769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ TÜRKEL, DOÇ. DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, SUC2, İnvertaz, GCRL Glukoz baskılanması. Trihaloz. Etanol, Büvüme Oranı vııı, Saccharomyces cerevisiae, SUC2, Invertase. GCR1. Glucose Repression, Trehalose, Ethanol. Growth Rate
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET SACCHAROMYCES CEREVISIAE MAYA HÜCRESİNDE GLİKOLİZIS DÜZENLEYİCİ FAKTÖRLERİN SUC2 GENİNİN İŞLEYİŞİ VE DEPO KARBOHİDRATLARI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN ANALİZİ Tülay Turgut Doktora, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sezai Türkel Ortak Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ufuk Bakır Haziran 2000, 187 sayfa SUC2 geni hem sitoplazmik nemde salgılanan iki tip invertazı kodlar ve bu genin transkripsiyonunun kontrolü glukoz baskılanması ve baskının kaldırılması yoluyla düzenlenir. SUC2 geninin transkripsiyon düzenleyicisi olarak bir kaç faktör belirlenmiştir. Bunlar, Miglp-Tuplp-Ssnöp represör kompleksi, ve Skolp ve Snfl protein kinaz kompleksidir. Bu faktörlere ek vıolarak, araştırmamız sonucunda glikolizis düzenleyicisi olan Geri proteininin de SUC2 geninin işleyişine etkisi olduğunu gözlemledik. SUC2 geninin transkripsiyonunda bulunduğu ortama göre geri mutantında %50 azalma gözlemlenmiştir. Fakat, geri mutant maya hücrelerinde hem baskılanmış ve hemde baskılanmamış durumda SUC2 geninin işleyişinin aynı seviyede olduğu gözlenmiştir, in Vitro DNasel Protection ve Gel Mobility Shift Assay yöntemleri kullanılarak Geri proteininin spesifik olarak SUC2 geninin üst aktivatör bölgesine bağlandığı gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar açıkça göstermiştir ki, SUC2 geninin transkripsiyonu. Geri protein kompleksine bağlı olarak düzenlenmektedir. Glikolitik enzim seviyesi ve glukoz alım oranı geri mutant maya hücrelerinde oldukça düşüktür. Trihaloz metabolizması glukoz alımı ve kullanımı ile yakından iligilidir. Trihaloz metabolizması glikolizisin önemli kontrol noktalarından bir tanesidir. Trihaloz biriktirme ve yıkma oranı, geri mutant maya hücrelerinde mutant olmayan hücrelere göre daha yüksektir. Büyüme oranı sonucu ortaya çıkan biyolojik kütledeki artış çoğunlukla ortamda ki karbon kaynağına bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca, fermente edilebilen karbon kaynağında büyüyen mayalardan geri mutantı haricinde, alkol üretim miktarlarının oldukça yüksek olduğu bulunmuştur. Ticari maya suşları özellikle fazla sukroz içeren ortamda iyi büyümelerine göre seçildikleri için bu mayaların invertaz aktivitelerinin, bu çalışmada kullanılan ve genotipi bilinen haploid maya hücrelerininkinden daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE EFFECTS OF THE GLYCOLYSIS REGULATORS ON THE SUC2 GENE EXPRESSION AND RESERVE CARBOHYDRATE LEVELS IN THE YEAST SACCHAROMYCES CEREVISIAE. Tülay Turgut Ph.D., Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sezai Türkel Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ufuk Bakır June 2000, 187 pages Transcription of SUC2 gene, which encodes the cytoplasmic and secreted enzyme invertase. is controlled by glucose repression and derepression mechanism in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Several regulatory factors such as Miglp-Tupl-Ssn6p repressor complex. Skolp and Snflp kinase mcmplex ha\e been identified as the regulators of Si'C2 expression. In addition tc these factors, we have shown that the transcription of SUC2 is also subjected t: regulation by the glycolysis regulator Gcrlp. Transcription ot SCC2 gene decreased 5C°o depending on the growth conditions and became constitutive in g/jcose repressed or derepressed gcrl mutant yeast cells. In-viiro DNasel protection and gel mobility shift assays showed that Gcrlp specifically binds to the transcriptional control region of SUC2 gene. These results clearly show that. the transcription of SUC2 gene is regulated by the Gcrlp complex in the yeast S. cerevisiae. Glycolytic enzyme levels and glucose uptake rate are significantly reduced in gcrl mutants. Trehalose metabolism is closely related to glucose uptake and utilization. Therefore, trehalose metabolism is one of the significant control points for the glycolysis. Accumulation rate of trehalose is significantly higher in gcrl mutants relative to its isogenic wild type at the logarithmic stage of the yeast growth. In addition, the degradation rate of trehalose is slower in gcrl mutants than GCR1 yeast cells. Biomass increase resulting from the increased growth rate is largely depends on the carbon source in the growth media. Increased ethanol production in the fermentable carbon source is observed in yeast cells except gcrl mutant. The growth rate and invertase activities of commercial yeast strains are higher than the genetically characterized haploid strains used in this study. It is known that the commercial yeast strains are especially selected for their high IVinvertase activity. Hence, their growth rate and invertase activities are much higher then the genetically characterized haploid strains used in our study.