Türk Edebiyatında klasisizm dönemi şairlerinin Recaizade Mahmud Ekrem örnekleminde bestelenmiş şiirlerinin mana prozodisi açısından incelenmesi
Analysis of the meaning prosody of the compossed poems of poets from the classical period in Turkish Literature, using the example of Recaizade Mahmud Ekrem
- Tez No: 977746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH OKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasisizm, İbrahim Şinasi, Recâizâde Mahmud Ekrem, Classicism, İbrahim Şinasi, Recâizâde Mahmud Ekrem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Klasisizm akımı, Türk edebiyatını etkileyen önemli akımlardan biridir. Nitekim akımın etkisinde kalan pek çok şair buna göre eserler ortaya koymuşlardır. Bu çalışmada da Türk edebiyatında klasisizm etkisi altında kalan şairlerin bestelenmiş şiirlerinin mana prozodisi açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma nitel araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Veri toplama süreci, konu ile ilişkili yazılı ve görsel kaynakların incelenmesinden oluşan literatür taraması ile yapılmıştır. Çalışmaya ana konusunu oluşturan bestelenmiş şiirler daha sonra yapılacak olan akademik çalışmalara ışık tutması açısından, prozodi ve mânâ prozodisi bağlamında analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise; bestekârın farklı formlardan örneklerinin yer aldığı ancak söz-ezgi birlikteliği açısından zengin olması sebebiyle, çoğu film müziklerinden oluşan eserleri, mânâ prozodisi yönünden analiz edilmiştir. Bulgular: Literatür kaynaklarının incelenmesi sonucunda çalışmanın inceleme bölümünde İbrahim Şinasi ve Recâizâde Mahmud Ekrem'in şiirlerinde geçen mûsikî unsurların incelemesi yapılmış ve incelenen şairlerin şiirlerinin mûsikîye yansıma biçimi ortaya koyulmuştur. Sonuçlar: Ulaşılan sonuçlar, şairlerin şiirlerinin yalnızca edebi yönüyle öne çıkmadığını, aynı zamanda müzikal bir yapı O1rtaya koyduğunu da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Classicism movement is one of the important movements affecting Turkish literature. As a matter of fact, many poets who were influenced by the movement produced works accordingly. In this study, it is aimed to analyze the prosody of the poems set to music by poets influenced by classicism in Turkish literatüre. Method: The study was conducted with qualitative research method. The data collection process consisted of a literature review of written and visual sources related to the subject. Findings: As a result of the examination of literature sources, the musical elements in the poems of İbrahim Şinasi and Recâizâde Mahmut Ekrem were analyzed in the review section of the study and the way the poems of the poets examined were reflected on music was revealed. Conclusions: The results show that the poets' poems not only stand out with their literary aspects, but also reveal a musical structure.